Flomtragedien i Spania, som kostet nærmere 200 personer livet, avstedkommer mange refleksjoner. Det som er helt sikkert, er at katastrofen ble en kostbar lærepenge på svært mange områder.
Spanske politikere får så hatten passer fra flere hold. De folkevalgte får kjeft for unnfallenhet, og at de ikke har tatt ekspertråd og advarsler på alvor. Partipolitikk har gått foran det å finne konstruktive og gode samfunnsløsninger, slik at katastrofer som det vi blant annet har sett i Valencia-provinsen, kunne til en viss grad vært unngått.
Rent generelt, kan man stor sikkerhet hevde, at det å reparere er mer kostbart enn å forebygge. Det gjelder blant annet innen helse, skole og infrastruktur. Budsjettene strupes med den konsekvens at regningen kommer senere, og den er garantert høyere enn om det offentlige hadde drevet forebygging i større utstrekning.
Dette er ingen enestående situasjon i Spania. Det er det samme i andre land, selv rike Norge, bevilger mindre penger til forebygging, for å bruke mer penger til å reparere på et senere tidspunkt. Det er egentlig helt galimatias.
I den spanske byen Paiporta døde 45 mennesker, da vassmassene kom farende gjennom gatene og dro med seg flere hundre bygninger. Helt siden 2007 har det vært en plan, som skulle redde byen ved eventuelle oversvømmelser. Myndighetene viste gjennom sju ulike prosjekter hva som var nødvending, men de nødvendige midlene kom aldri på bordet.
«Bevilg mer penger til
forebygging, politikere!»
200 millioner euro hadde det kostet å forbedre ravinen Payo, som fører vannet gjennom byen. Straffen for at intet er gjort, ser vi nå. Det vil koste et sted mellom 500 og 2 000 millioner euro å bygge opp igjen byen. Menneskelivene som er tapt, familiene som er ødelagt, er omkostninger det ikke nytter å sette en prislapp på, og som kommer i tillegg.
Som et apropos, kan vi nevne at det etter storflommen i Valencia-by i1957, ble besluttet å endre elva Jucars løp. Turia-elveleiet avlaster nå vannmengdene, og det reddet byen denne gangen fra oversvømmelser.
Konkrete tiltak må komme mange steder i hele Spania akkurat som det er nødvendig i andre land. Norge har også vært rammet av oversvømmelser de siste dagene. Heldigvis ikke det omfanget i Spania, men det er en kraftig påminnelse til myndighetene om at det uforsvarlig å sitte musestille i båten. Dette går nemlig ikke over.
Infrastrukturen i våre land, er ikke bygd for slike enorme nedbørsmengder som har kommet, og som garantert vil komme i fremtiden. Invester fremfor å reparer, politikere!
Foto: -Partipolitikk går ofte foran det å finne konkrete, bærekraftige løsninger på åpenbare samfunnsutfordringer, skriver ansvarlig redaktør i SPANIA I DAG, Jon Henriksen i denne kommentarartikkelen.