Crema Catalana liker de fleste. Denne desserten er en klassiker i Spania og desserten har også vunnet terreng i andre deler av verden – blant annet i Norge.
Desserten er enkel å lage, men krever 2-3 timers kjøling før den serveres. Crema Catalana kan lages dagen i forveien. Da har du på sukker og karamelliserer rett før servering.
Tid: Ca. 200 minutter inkludert avkjøling | Enkel | Dessert
Til åtte porsjoner trengs:
- 8 dl kremfløte
- 2 dl melk
- ‘1 appelsin
- 4 kanalstenger
- 150 g sukker
- 11 eggeplommer
Ta appelsinen, vask den meget godt og tørk. Riv av skallet, bruk kun det oransje.
Fløten og melken kokes opp sammen med halvparten av sukkeret, kanelstengene og appelsinskallet.
Sett ovnen på 95 grader
Visp sammen eggeplommene med resten av sukkeret. Kok opp blandingen på nytt.
Deretter siler du av litt av den varme fløtemelkblandingen over eggeplommene, mens du visper slik at eggene blir litt varme. Ha i resten av blandingen og rør godt sammen. Pass på at du ikke heller all blandingen over eggene md det samme. Pisk inn litt og litt.
Sil blandingen og fyll den i passe stor former. Bak i ovnen ved 95 grader i 50-55 minutter. Massen skal sette seg og steketiden kan variere noe ut fra formenes størrelse.
Avkjøl desserten minst i et par timer og la den stå kaldt frem til servering.
Rett før Crema Catalana skal serveres, så drysses et tynt lag med sukker på toppen som du karamelliserer med en brenner. Du kan også bruke grillelementene i stekeovnen.
England, Frankrike eller Spania?
Som med de fleste matretter, så strides de lærde om opprinnelsen. Når det gjelder Crema Catalana , eller Creme Brulee, så slåss engelskmennene, franskmennene og spanjolene om rettens historie.
Allerede i Middelalderen viser det seg at det var vanlig å servere kremer av forskjellig slag. Mens spanjolene altså kaller desserten vi omtaler denne gang for Crema Catalana, så kaller franskmennene sin versjon for Creme Brulee, mens engelskmenns dessert bærer navnet Trinity Burnt Creme. Vi må uansett nasjon noen hundre år tilbake i tid for å finne opphavet til den populære desserten.
I England
Det var på Trinity College at en student lagde en dessert med krem. Vedkommende brukte vaniljekrem uten sukker, men hadde sukker på toppen. Derav navnet Trinity Burnt Cream. Det skal ha vært på 1600-tallet.
Vel 100 år siden oppstod desserten Crema Catalana i Katalonia i Spania. Selv om det var lenge etter britenes oppfinnelse, så holder spanjolene på at de var først ute. Ganske godt gjort!
I Frankrike
Franskmennene kan slå i bordet med at de har den første trykte oppskriften på desserten. I kokeboka til Francois Massialot fra 1691 finnes nemlig desserten omtalt. Det tar franskmennene til inntekt for at de var først ute.
Desserten med flere navn har sine ulikheter. Forskjellen mellom Creme Brulee og Trinity Burnt Creme er at kremen i den franske varianten er sukret, mens den engelske kun har sukker på toppen. Karamelliseringen er tykkere på den engelske varianten.
Forskjeller
Skilnaden mellom Creme Brulee og Crema Catalana består i at i den spanske desserten er det appelsin eller sitronskall samt kanal. I Frankrike benyttes ikke disse ingrediensene. Konsistensen er også noe forskjellig.
I dag brukes ofte både melk og fløte i oppskriftene, mens det i tidligere tider kun ble benyttet fløte. Det blir en smaksak.