Spania opplever trange økonomiske kår på linje med mange andre land. Det er dyrtid med alle de utfordringene som følger med. For Spania blir det litt økonomisk galt i begge ender nå.
Kommentar Jon Henriksen
Det fødes for få barn og den eldre garde blir bare flere. Samfunnsregnskapet går ikke opp for spanske politikere.
Spanias pensjonistsystem fungerer ikke optimalt, og systemet er i hvert fall ikke bærekraftig på sikt. Det er ikke tilfeldig at OECD, organisasjonen for økonomiske vurderinger, ber om at pensjonsalderen heves. Folk må jobbe lenger og mer. Det er egentlig det samme budskapet som sendes til alle land, deriblant Norge, som har et helt annet økonomisk utgangspunkt enn for eksempel Spania.
I oktober kunne Spania registrere at de hadde 6,4 millioner pensjonister. Det er historisk rekord. I gjennomsnitt er pensjonen i Spania nå på 1, 571 euro. Det betyr i praksis at utgiftene ligger på 12,7 prosent av Bruttonasjonalprodukt (BNP). Det er belastende og høyt.
I tillegg kommer enkepensjoner og uføretrygdene. Totalt utbetaler Spania 10 085 672 forskjellige typer pensjoner. Den siste måneden fikk Spania 13 000 nye pensjonister.
«Trygve Slagsvold Vedum burde
kopiere spansk selskapsskatt»
Den sittende spanske regjeringen håper at nye skatteøkninger skal bidra til å redde dagens pensjonssystem uten å gå til noen former for reformer. Spørsmålet er om ikke det er noe korttenkt og egentlig urealistisk, selv om den nye selskapsskatten bidrar i positiv retning på inntektssiden. I bakgrunnen lurer EU og rasler med sablene. Uten mange og dyptgående reformer, kan det hende at EU-kommisjonen ikke overfører alle pengene de har lovet bort med den konsekvens det vil få.
Spania krever nå inn en ekstraskatt fra banker og energiselskaper på bakgrunn av store overskudd. Det gir statskassen 2 900 millioner euro. En særskatt som den norske finansministeren, Trygve Slagsvold Vedum burde kopiere når vi ser hva for eksempel de største norske bankene har av overskudd. Det hører med til historien, at selskapene har anket bestemmelsen om den nye avgiften inn for domstolene. Det foreligger ingen dom i saken.
Det er «babyboom-generasjonen» som nå gjør sitt inntog i det spanske pensjonssystemet med full tyngde. Det ble født mange på slutten av 1950-tallet, som nå krever sin rett.
Samtidig som mange sliter med å få endene til og møtes, mener OECD at Spania igjen bør innføre normal momssats på mat og at subsidieringen av strømregningen skal opphøre. Dette kan igjen føre til høyere inflasjon, og at spanske husholdninger får enda mer trøbbel med å betale regningene sine.
Det blir spennende å se hvilken retning den spanske økonomiske politikken vil ta. Retningen avgjøres om sosialisten Pedro Sanchez blir sittende med regjeringsmakta eller om Høyre-lederen Alberto Nunez Feijoo overtar styringen av landet. Svaret på akkurat det kommer snart.
Foto: -Spania hadde 6,4 millioner pensjonister i oktober. Det er ny rekord, og det høye antallet utfordrer det spanske pensjonssystemet, skriver ansvarlig redaktør i SPANIA I DAG, Jon Henriksen i denne kommentarartikkelen.