La Churreria i Guardamar må være et av byens mest besøkte spisesteder, og ett av de aller «hotteste». SPANIA I DAG anbefaler et besøk.
Av Rikke Iuell Printz
Churreria’n, som ligger like ved nedkjørselen fra 332 til Guardamar (når man kommer sydvest-fra), må altså være et av byens «hotteste» spisesteder, både bokstavelig talt og i overført betydning.
Nordmenn på plass
Her putrer nemlig frityrgrytene hver morgen – til stor glede for alle churros-elskende personer, og de er det mange av. Nordmennene er godt representert.
I motsetning til de fleste andre churrierias, der deigen presses ut av en dertil egnet maskin, blir deigen i churreria’n i Guardamar laget og trillet ut for hånd, og deretter skåret opp i passende lengder før de blir lagt i frityrgryta.
Norsk familie
José, som er ansvarlig for dagens bakverk, kan ikke tenke seg noen annen måte å lage churrus på.
På et av bordene finner vi familien Kiernan fra Jar. Mamma Annichen, kan fortelle at frokost på churreria’n er obligatorisk når de er på ferie i Guardamar. Hun innrømmer imidlertid at frokosten av og til blir brukt som ren bestikkelse, for at barna skal bli med henne på shopping…
Churros-historien
Bakverket skal ha blitt unnfanget av en gjeter som vandret alene rundt med saueflokken sin. Med seg i sekken hadde han ikke stort annet å «brødfø» seg på enn mel, salt og olje. Vann fant han bekken.
Gjeteren eksperimenterte med de få varene han hadde tilgjengelig, og resultatet ble historisk sett forløperen til det som i dag er et av Spanias mest avholdte bakverk.
Churros kan spises «som de der», men mange dypper dem i varm sjokolade eller i kaffe.
På spanske markeder selges det som regel churros i ulike varianter.
¡Que aproveche!