Stølhet øker gradvis fra rett etter trening og de neste 48 timene, deretter avtar den de neste to dagene. Stølhet skyldes at muskelproteiner ødelegges. Denne stølheten slutter å dukke opp når muskelen har blitt vant til de forskjellige øvelsene over litt tid, med nok hvile innimellom. Derfor er en vanligvis støl de første ukene man trener.
Kommentar Kristin Tennebø
Du har helt sikkert hørt noen påstå at det er viktig å tøye før og etter trening, men er det egentlig hold i denne påstanden?
Uttøying hjelper desverre ikke på stølhet
En rekke studier har etter hvert slått beina under teorien om at tøying reduserer stølhet etter trening. Effekten er heller det motsatte, tøyingen kan faktisk gjøre deg enda stølere! Tøying etter trening har lite eller ingen effekt på muskelstølhet etter trening.
Når du trener hardt dannes det bittesmå sår og rifter i muskelvevet. Når du tøyer ut etter treningsøkten strekkes de samme musklene, noe som kan øke størrelsen på disse små riftene ytterligere. Som om ikke det var nok, så vil kroppens egne smertestillende – endorfiner – som skilles ut under en hard treningsøkt gjøre deg mindre sensitiv for smerte. Du risikerer dermed å tøye musklene langt hardere enn du ville ha gjort under en treningssøkt som var dedikert kun til tøying.
Du kan enkelt teste dette selv ved å ta ei hard treningsøkt hvor du tøyer ut etter trening. Vent noen dager til kroppen føles fullstendig restituert, hvorpå du gjennomfører en identisk treningsøkt hvor du ikke tøyer ut. Merker du noen forskjell i stølheten dagene derpå?
De fleste anbefaler at man trener bevegelighet på egne dager, og ikke før eller etter annen styrke eller kondisjonstrening. Husk å varme godt opp først. (eks 20 min på sykkel/jogging/eliptikal)
Bruk lette bevegelser og lett press. Man strekker så langt man klarer (finner ytterstilling) men det skal ikke gjøre vondt. Hvis man har dårlig bevegelighet, ønsker bedre smidighet, eller har en dårlig holdning i rygg/skuldre, kan bevegelighetstrening være et godt alternativ. Prinsippet går ut på å finne ytterstilling i tøynings øvelsen og holde denne lenge. Dette gjentas flere ganger. Lett smerte/ubehag må påregnes, men det skal ikke gjøre vondt, da holder du for hardt, eller er for dårlig oppvarmet.
Jeg har fast tøying minst en gang i uken. Da bruker jeg gjerne en halvtime på statisk og dynamisk uttøing. Dette er noe alle burde få inn i treningprogrammet sitt. Man blir nemmelig ikke stiv og støl fordi man blir eldre, men man blir stiv og støl fordi man ikke prioriterer og strekke og tøye over lengre tid. Tenk at du vil fortsette å kunne gå i trapper og ulendt terreng og knytte skolissene selv etter du har gått av med pensjon.