For øyeblikket er det registrert sju tilfeller av zikaviruset i Spania. I denne artikkelen forteller SPANIA I DAG om hvor farlig viruset er.
Samtlige av de sju pasientene er smittet under besøk der zikamyggen herjer og en av de sju skal være gravid. Den gravide kvinnen følges nøye opp av et sykehus i Catalonia. Kvinnen har vært på besøk i Colombia.
Tre av de smittede er registrert i Catalonia, to i Castilla y Leon, en i Madrid og en i Murcia.
Zikaviruset ble først oppdaget i 1947 i en ape nær Victorica-sjøen i Uganda. Viruset er oppkalt etter skogen i nærheten av sjøen som bærer navnet Zika. Så langt har viruset vært utbredt i tropisk afrikanske land, men også med enkelte utbrudd i Sør-Øst-Asia og noen Stillehavsnasjoner. I 2014 kom viruset til Brasil og viruset er nå spredd til de fleste land i Sør-Amerika.
Hjerne-skade
Det tyder nå på at det er en kobling mellom zikafeber og fødselsskaden mikrokefali, som er en tilstand der barnet blir født med lite hode og der hjernen ikke utvikles normalt. Etter viruset kom til Brasil, så har antall tilfeller av mikrokefali skutt i været i landet. Viruset er også koblet til Guillain-Barre-syndrom, som er en nervesykdom.
Smitten spres gjennom myggstikk. Viruset skal ikke snitte mellom mennesker. I det siste har det kommet antydninger om at viruset kan smittes ved sex, men dette er foreløpig ikke dokumentert.
Symptomene varierer
Symptomene på zikaviruset varierer fra menneske til menneske. Noen blir ikke spesielt syke, mens andre kan få feber, leddsmerte, røde øyne og utslett på kroppen. Symptomene beskrives som mild influensa. Det finnes ikke noe spesifikk medisin mot viruset annet enn at man bør hvile, drikke mye vann og ta smertestillende om nødvendig.
Det er spesielt gravide som Verdens Helseorganisasjon (WHO) anbefaler om å holde seg unna de mest utsatte landene om man strengt tatt ikke må reise dit. Gå inn på hjemmesiden til WHO eller Folkeinstituttet for å finne de aktuelle land som er «farlige» å reise til for gravide kvinner. Det er ganske mange etter hvert.
Lange bukser
Det finnes i dag ikke noe tilgjengelig måte å beskytte seg mot zikaviruset på, men det er etablert ny forskning etter at viruset har spredd seg raskt og effektivt. Kunsten er rett og slett å unngå og bli stukket av mygg, slik at langermede skjorter og lange bukser, samt hodeplagg, er å anbefale. Myggspray kan hjelpe til en viss grad.
Parallelt med at forskningen på medisiner er i full gang, så sprøyter myndighetene i flere land planter, trær, torg og gater med myggmiddel. I tillegg jobber myndighetene med å begrense klekkingen av mygg i våtmarksområder og i stillestående vann.