I år er det mulig å innlevere din spanske selvangivelse fra 2. april til 1.juli. Selvangivelsen kan sendes inn både i papirform, per telefon og via skatteetatens egen webside. Allerede 1.april vil det være mulig å bestille time for veiledning og rådgivning ved å gå inn på skatteetatens nettside AEAT. Ifølge Europa Press vil de som ønsker å innlevere selvangivelsen ved personlig oppmøte gjøre dette fra 14. mai.
Det er nok mange som lurer på hvem som må levere inn spansk selvangivelse og hvilke fradrag som finnes. Et sted å starte er ved ett av de 46 SUMA-skattekontorer i Alicante-provinsen. Her vil man få svar på alle skatte-relaterte spørsmål mandag til fredag fra klokken 08.30 til 14.00. Dersom man ikke snakker spansk kan man få bistand på engelsk, fransk og russisk.
Hvem må levere selvangivelse?
Den generelle regelen er at alle som fysisk oppholder seg i Spania i mer enn 182 dager i året regnes for å være skattemessig bosatt i Spania, og man er dermed forpliktet til å sende inn den spanske selvangivelsen, Declaración de la Renta, hvert år.
I mer komplekse situasjoner, hvor skattyterne deler sin tid mellom flere land, eller har eiendom og/ eller næringsinteresser i andre land, er det internasjonale skatteavtaler som bestemmer hvor skattyteren vurderes som bosatt og hvor de bør deklarere inntekten sin.
Arbeidsinntekten overstiger 22.000 euro
Hvis man har en arbeidsinntekt på mindre enn 22.000 euro fra en kilde trenger man ikke å sende inn en spansk selvangivelse.
Dette unntaket er dog kun ment å gjelde for inntekter som allerede er beskattet. Så, dersom noen har en ubeskattet utenlandsk sysselsetting (f.eks tjenestepensjon) hvor inntekten er mindre enn 22.000 euro, er det likevel å anbefale å sende inn spansk selvangivelse.
Flere arbeidsgivere
Det er også viktig å være oppmerksom på at dersom man har lønnsinntekter fra to ulike arbeidsgivere – for eksempel dersom man jobber som lærer ved to ulike skoler må man sende inn en selvangivelse hvis man tjener mer enn 11.200 euro.
Skatteytere som kun har kapitalinntekter på under 1.600 euro er ikke forpliktet til å sende inn selvangivelse dersom denne allerede er beskattet i et annet land. Men, det er viktig å være oppmerksom på at det finnes bestemte forutsetninger og unntak til denne regelen.
Hva skjer dersom selvangivelsen innleveres for sent?
Hvis selvangivelsen er sendt inn for sent, og man ikke er skylder skatt kan man bli bøtelagt for sen innlevering. Gebyret er vanligvis 100 euro.
Hvis en selvangivelse er innkommet for sent og man blir skyldig på skatten, må man betale et straffegebyr. Gebyret er en prosentandel av skatten og varierer i henhold til hvor sent selvangivelsen er innlevert. For selvangivelser som er innsendte mindre enn tre måneder etter at fristen er utløpt legges det på en ekstra avgift på fem prosent. Dersom selvangivelsen innleveres mer enn et år for sent kommer det derimot et påslag på hele 20 prosent.