Det har kommet nye kostholdsråd både i Spania og i Norden. De nye rådene tar kun hensyn til fysisk helse og miljøet. Den mentale helsa, er enten bevisst droppet eller regelrett glemt.
Kommentar Jon Henriksen
SPANIA I DAG hadde en artikkel i forrige papirutgave som omhandlet de nye kostholdsrådene i Spania, der man har gått fra å anbefale alkohol og pølser til å be folk spise grønt. Det er altså en 180 graders sving minst, som ligner veldig på de rådene som kommer fra andre såkalte eksperter verden over.
Skal man legge om kosthold og drikkevaner så radikalt, vet vi at livet blir trist og gledene blir få. Folk flest vil komme i mental ubalanse, og om det er noe bedre enn å legge på seg noen ekstra kilo, er heller tvilsomt. Helsevesenet skal være lykkelige for at over halvparten av befolkningen i de ulike europeiske land ikke følger kostholdsrådene som gis. Det er tross alt kun anbefalinger.
Alkohol, rødt kjøtt og kunstig sukker er fy-fy. Vann og belgfrukter er ja-ja. Åpenbart har kostholdsekspertene kommet noe skjevt ut fra hoppkanten i sin iver etter å fortelle oss hva som er sunt og hva som er usunt. Det at det beste kan bli det godes verste fiende, har knapt noen tenkt en kalori på.
Det er et annet dilemma også, for å holde oss til den nordiske rapporten som det er jobbet med i sju år. For første gang er hensynet til klimaet inkludert i kostholdsrådene. Det bidrar til å skape enda flere barrierer og gjøre det hele mer vanskelig.
«Hensynet til klimaet er med i de nye kostholds-
rådene. Det gjør alt mer komplisert»
Alkohol for eksempel er en forbannelse uten sidestykke, men er det farlig for helsa å drikke vin og øl, eller er det av hensyn til klimaet det er skadelig, mon tro? Det står nemlig i rapporten at det er viktig å notere seg at en rekke andre ting også kan påvirke mats fotavtrykk. Transport og pakking er blant eksemplene. Hensynet til miljøet i så stor grad som det legges opp til, bidrar til at argumentasjonen blir fragmentert og mer komplisert.
Norge er moralistenes høyborg. Media er fulle av artikler rundt dette med kosthold, hva som er sunt og hva som er usunt. I Danmark tar man det ganske med ro, spiser sine røde pølser og drikker sin bayer uten å løfte øyelokket. I Spania opplever vi noe av det samme. Hverdagsgleden med å leve ganske normalt uten å veie antall gram med kjøtt og telle antall vinglass, overgår selvplagingen ved å ha et ekstremt sterkt fokus på korn og grønt.
«Alt med måte» eller «For lite og for mye forderver alt», er eldgamle uttrykk hentet fra gresk litteratur. Begge deler burde kostholdsekspertene i det minst hatt i bakhode for nyansenes skyld.
Foto: -Spanske pølser fy-fy-mat. Det blir et nitrist liv om man velger å følge de nye kostholdsrådene. Ingen har tenkt på vanlig folks mentale helse, påpeker ansvarlig redaktør i SPANIA I DAG, Jon Henriksen i denne kommentarartikkelen.