Det skal innføres turistskatt i Valencia-regionen. I utgangspunktet er det kanskje en noe sur skatt å betale, men det virker likevel som om reiselivet langs Middelhavskysten sutrer i overkant.
Frykten for å miste turister på grunn av at folk må betale fra 0,5 til 2 euro i ekstraskatt per døgn, virker overdreven. Selvsagt blir det en konkurransevridning i forhold til de som ikke har slik skatt, men vi må regne med at denne type skatt vil komme mer eller mindre overalt på et tidspunkt. Skatten er allerede innført i en rekke steder i Europa, og Spania følger sakte etter.
Catalonia og Balearene har hatt turistskatt en stund uten at turistene har vendt disse regionene ryggen.
Alicante, Alfas del Pi, Benidorm og Torrevieja er blant kommunene som sier at de ikke vil belaste turistene for denne ekstraskatten. Valencia by har sagt at de vil innføre turistskatt. Denne skattleggingen er i første omgang frivillig, så kommunene kan selv velge. Utfordringen for kommunene, som velger å la være og innføre turistskatten, blir å finne midler til blant annet grønn omstilling.
Det finnes 552 kommuner i Valencia-regionen. Kommunene styres av ulikt politisk flertall og farge. Av den grunn, er det heller ikke oppnådd felles enighet.
Det er ingen tvil om at den enorme reiselivsaktiviteten i Spania ikke bare har positive sider ved seg. Medaljen har en bakside. Natur og samfunn slites ned av at turistene kommer i strie strømmer. Ekstraskatten skal gå til bevaring, utvikling og lage bedre infrastruktur. Pengene skal altså gå tilbake til samfunnene og til turistene.
«En ekstra turistskatt vil komme
på et eller annet tidspunkt»
19 av 27 land i EU har innført en spesiell turistskatt. Spania dilter altså etter på sett og vis. Med tid og stunder, vil sikkert skatten bli en del av hverdagen også i Spania. Problemet med slike skatter, er at de har en tendens til å øke hvert eneste år når de først er innført. Det punktet blir nok det viktigste å ha oppsyn med.
Nylig ble den store reiselivsmessen FITUR avviklet i Madrid. Rapportene fra messen er entydige positive. Tall fra 2022, viser at spansk reiseliv er i ferd med å hente seg inn igjen etter coronapandemien. Turistene la igjen 159 000 millioner euro i fjor, som er en økning på 1,4 prosent sammenlignet med referanseåret 2019.
Noe av veksten tilskrives at prisene har gått opp. Selskapene i reiselivsbransjen, har heller ikke fått hentet ut den store utgiftsøkningen fullt ut, så det finnes negative nyanser i bildet også.
Uansett ser 2023 til å fortsette i det samme gode sporet. Både flyselskaper og hoteller er sikre på at det blir satt enda en ny turistrekord i år. Prognosene er nemlig gode. Det forventes at turismen i Spania i 2023 vil omsette for 168 453 millioner euro. Det er en økning på sju prosent fra 2019.
Ser vi på tallene fra Costa Blanca, har for eksempel hotellene i Benidorm hatt et belegg på 66,5 prosent de første to ukene av januar. Dette er gode tall i vintermåneden januar, og belegget er snart tilbake på 2019-nivå. Det spanske hotellmarkedet så langt i januar har ligget på en beleggsprosent på 48,3, som også indikerer at det er bra fart i reisingen til folk flest. Det er fortsatt litt å hente inn fra 2019, men ikke mye. Optimismen råder igjen.