Fjellandsbyen Sella på Costa Blanca er et utfluktsmål for så vel vanlige turister som aktive fjellklatrere. Med sine smale smug innbyr byen til rolige og koselige rusleturer.
Sella er ingen skinnende perle i ordets rette forstand, men byen har sjarme og er noe spesiell. Byens indre kjerne er preget av mange trapper, avsatser og ikke minst trange gater. En slags labyrint som altså innbyr til flanering i ordets rette forstand.
Blomsterglade
Innbyggerne i Sella er glad i blomster. Utenfor hvert et hus og bygning står blomsterkrukkene, store og små, på geledd. Det bidrar til ytterligere kos og hygge.
Sella ligger 420 meter over havet ved foten av fjellkjeden Sierra Aitana, som er 1557 meter på det høyeste. Innbyggertallet viste 579 ved folketellingen i 2017. Antall innbyggere har falt jevnt de siste årene. I 1877 bodde det 1 796 personer i byen, mens det i 1970 var det 872 innbyggere i Sella.

I tillegg til at gatene er trange i Sella, så er innbyggerne opptatt av å pynte med blomster utenfor husene.
«Lille Sveits»
De fleste, om vi ser bort i fra pensjonistene som det er en del av, arbeider ved kysten og pendler. Enkelte har også kjøpt ferieleiligheter i Sella og bruker stedet som utgangspunkt for sykkel- og gåturer i det vakre terrenget rundt byen. Sella kalles på folkemunne ofte for «Lille Sveits» på grunn av fjellformasjonene som omgir byen. Det finnes en rekke turstier og mange er godt merket.
Sellas fremste turistattraksjon er en over 900 år gammel vannmølle. Her er det mulig å få en omvisning på engelsk. Font major heter byens egen naturlige vannkilde – en kulp som brukes til bading på glohete sommerdager.

Kirkeplassen, vannposter, eldre mennesker, blomster og katter er typisk for den vesle fjellandsbyen Sella, som ligger knappe to mil unna kysten. Et ypperlig utfluktsmål.
Maurisk innflytelse
Den arabiske og mauriske innflytelsen over byen har vært og er stor. I åssidene ligger den gjenkjennelige terrassene som i sin tid ble bygd for å gi trær og busker best mulige vekstvilkår. Bygningsmassen bærer også preg av tidligere tiders byggeskikk. En periode kom det forøvrig mange fra Mallorca og slo seg ned i Sella og i nærområdene. Disse var arbeidsomme mennesker som i all hovedsak drev med landbruk, som er en tradisjon som er videreført og til en viss grad holdes i hevd.
I dag er mandler, oliven og litt vind inntektsgrunnlaget for byen. I tillegg finnes det et par banker, fem restauranter og barer, samt et lite supermarked. Et apotek og en knøttliten tobakkbutikk kan også Sella skilte med, så noe næringsvirksomhet har man klart å beholde.
Et glass eller to
På landsbyen topp finner vi ruinene av en gammel borg fra maurernes tid samt kapellet «Ermita de Santa Barbara». Her er utsikten billedskjønn og vid.
Kirken har en sentral plass i Sella som i alle andre spanske byer. Kirkeplassen er ikke av de største vi har sett naturligvis, men det er trivelig her med krakker, egen vannpost og et par skjenkesteder. Her kan man ta seg et glass eller to, samt spise mat. Ellers anbefales det å innta lunsjen på en av de to stedene som ligger langs hovedveien.
FAKTA
- Kjør A 7 og ta avkjøringen ved Villajoyosa. I rundkjøringen står det skilt med Sella, så det er enkelt å finne frem.
- Sella ligger 18 kilometer fra kysten.
- Veien er utbedret flere steder de siste årene, så selv om det er noe svingete, er det ingen vanskelig vei å kjøre.