-Hold ut i denne vanskelige coronatiden vi er inne i, for det vil bli bedre, selv om det er vanskelig å tro på den påstanden akkurat nå, skriver ansvarlig redaktør i SPANIA I DAG, Jon Henriksen i denne kommentarartikkelen.
Den andre bølgen av coronaviruset COVID-19 lammer deler av Europa. Spania er blant de hardest rammede. Alle de upopulære tiltakene som er iverksatt den siste tiden er av den grunn nødvendige.
Meninger Jon Henriksen
Det at spanske myndigheter, og for så vidt andre lands myndigheter, begrenser og innskrenker folks frihet er ikke populært. Skal vi imidlertid få friheten tilbake, kan man ikke sitte stille i båten. Løper dette viruset mer løpsk enn det allerede gjør, må det enda mer inngripende tiltak til. Det ønsker ingen.
Politikerne blir folks fremste skyteskive. Deretter kommer helsemyndighetene. Imidlertid er det galt å rette all kritikk og søkelys mot de to nevnte gruppene. Kampen mot pandemien angår oss alle og hvert enkelt individ må ta eget ansvar for egen og andres helse.
Hver og en av oss har til en viss grad makt over situasjonen. Ved å ta kloke og riktige smittevernsvalg på jobb, på skole, i butikken og på fritiden, kommer vi et stykke på vei. Problemet er at altfor mange gjør ikke dette. Alvoret har ikke sunket inn i alles hoder ennå. Merkelig, men sant.
I Spania har over en million personer enten vært coronasmittet eller er smittet. Det er et uhyggelig høyt tall, selv om Spania er en folkerik nasjon. Vi har tidligere nevnt de underliggende faktorer som forklarer den eksplosive smittesituasjonen i Spania. Det handler om trangboddhet, at myndighetene satte i verk tiltak for seint, for få ble testet i de tidlige fasene, kapasiteten i helsevesenet var i utgangspunktet for dårlig og det har vært mangel på respekt for vedtatte innskrenkninger.
Ser vi på USA er situasjonen på mange måter langt verre, men det er en mager trøst. Det finnes også noen likhetstrekk mellom USA og Spania når det gjelder coronapandemien. USA kom også seint i gang med smittevernarbeid og testing. I tillegg har landet hatt en president som har bortforklart og bagatellisert coronaviruset fra dag én.
Donald Trump burde vært straffet for sin unnfallenhet og inkompetanse. Det at han selv fikk smake sin egen medisin ved å bli corona-syk, veier ikke opp for all udugeligheten. Færre amerikanere hadde dødd om Trump hadde gitt riktige råd til landets befolkning på et tidlig tidspunkt.
Det er forståelig at det stilles
spørsmål ved alle påbudene
I USA har over 200 000 mistet livet av COVID-19. Til sammenligning kan vi nevne at 36 500 dør i trafikken, mens antall selvmord i USA ligger på i underkant av 50 000 i året. I Vietnamkrigen døde 48 000 amerikanere, mens 34 000 døde i Koreakrigen. Tallene setter det hele i perspektiv og forteller oss hvor farlig coronaviruset er. Mye over dobbelt så mange amerikanere vil lide en corona-død sammenlignet med hvor mange som forlater moder jord i en vanlig influensasesong.
Fortsatt er det mange som tviler på hensikten med å bruke ansiktsmaske. Det er også de som betviler om det hjelper å holde en meters avstand, samt ha hjemmekontor og være i isolasjon, hvis man hoster og harker litt. Det er forståelig og høyst relevant at det stilles spørsmål ved alle påbudene og strenge bestemmelsene, for så langt kan det hevdes at knapt noe har hjulpet. Viruset leker på en måte gjemsel med oss og vi finner ikke ut av utfordringene.
På den annen side er det nok heller ingen tvil om at antall smittede og døde hadde vært langt flere om det ikke hadde blitt innført lock-down, portforbud og andre strenge regler. Av den grunn må vi ikke bli for utålmodige. Vi må fortsette med å vaske hendene, holde en meters avstand, teste oss om vi har sykdomsmistanke og holde oss hjemme om vi er litt syke. Hold ut. Det blir bedre, selv om det føles vanskelig å tro på den påstanden akkurat nå.