-Det å kaste sine øyne på flypassasjerene alene er en gal innfallsvinkel, skriver ansvarlig redaktør i SPANIA I DAG, Jon Henriksen i denne kommentarartikkelen.
Miljøvernerne vil at vi skal fly mindre for at forurensingen skal bli lavere. Det er en edel og god målsetting, men å mene at alle som reiser med fly skal skamme seg, er å skyte langt over mål. Begrav ordet flyskam først som sist.
Kommentar Jon Henriksen
Flyskam har blitt et nytt og populært ord i Sverige. Nå er ordet eksportert til Norge og håpet er at mange vil skamme seg, slik at antall flyreiser går ned.
All erfaring tilsier at å bruke pisk og skremsler i alle former for offentlig debatt virker dårlig. Det å skremme folk, eller gi dem dårlig samvittighet, fører sjeldent frem. Slik blir det også med ordet flyskam, som ble etablert i beste hensikt. Problemet er at det skaper mer irritasjon enn dårlig samvittighet.
Det eneste bra med nyordet flyskam er at det blir diskusjon knyttet til temaet, for vi flyr for mye og med fly som slipper ut for mye CO2. Det er her vi er ved sakens kjerne. Det er løsningene vi leter etter og de finner vi ikke med å henge ut vanlige folk.
Svenskene flyr fire ganger mindre enn nordmenn. Om det kommer av at flyskam-begrepet ble innført i 2018, tviler vi på. Det kommer antakeligvis av helt annen årsaker, som for eksempel at svenskene har langt svakere privatøkonomi enn nordmenn.
På NRK-programmet «Debatten» nylig sa Senterparti-leder, Trygve Slagsvold Vedum at skam aldri har løst noe samfunnsproblem. Han la til at skam kan bli klimaets verste fiende dersom det brukes som moralisme i klimadebatten. Det er lett å være enig med Sp-lederen.
«Vi må se på flyet som noe
positivt og ikke som et problem»
Det å kunne fly er et samfunnsgode enten det dreier seg om jobb eller ferie. I utgangspunktet burde enda flere enn i dag få muligheten til å reise med fly. Vi må se på det å fly som noe positivt og ikke som et stort problem.
Dagens flypark er store forurensningskilder. Spesielt når man reiser med langdistansefly blir utslippene store, men vi må endre fokus fra skam til muligheter. Flyprodusentene og flyselskapene bør få krav på seg når det gjelder å utvikle flytyper som ikke forurenser så mye. Det at flyprodusenten Airbus jobber med å utvikle helektriske fly må vi ta som et tegn på at det skjer fremgang på området. Det finnes muligheter for videre utvikling, men det vil ta tid og tidsfaktoren er viktig for å nå klimamålene.
Det å kaste sine øyne på flypassasjerene alene er en gal innfallsvinkel på utfordringene. Vi må se alle utslippene fra de forskjellige sektorene under ett. Selvsagt skal flyselskapene og deres å passasjerer bidra, men det må også personbiltrafikken, godstrafikken, ferjene, industrien og alle andre forurensere. Det er hva vi får til totalt som er interessant.
Det er ingen tvil om at vi må få ned forurensingen, slik at vår klode kan overleve de kommende generasjoner. Imidlertid la oss slippe skremselspropaganda og begrepet flyskam. Det ordet kan svenskene gjerne ha for seg selv.