Kroatia har etter hvert utviklet seg til å bli et yndet reisemål for svært mange og de fleste besøker Dubrovnik. Gamlebyen i Dubrovnik er en av hovedattraksjonene, der vi finner en av verdens aller vakreste bymurer.
Bymuren omkranser hele gamlebyen og ble bygd i perioden 1200-1500. Muren er til sammen hele to kilometer lang og har en høyde på opptil 25 meter. På det tykkeste er muren omtrent åtte meter, så det er et solid festningsverk. Til tross for sin soliditet, så fikk muren og gamlebyen i Dubrovnik store skader da serbiske styrker bombet som verst under krigen i det tidligere Jugoslavia i 1991.
Nærmere 70 prosent av Dubrovniks snaut 900 bygninger ble skadet. Store deler av byen var fullstendig ødelagt av serbernes bomber, og den nevnte bymuren ble truffet av anslagsvis 100 granater. Da krigen endelig tok slutt, var Dubrovnik et sørgelig syn. Imidlertid har mange gode krefter stilt økonomiske midler til rådighet og byen er bygd opp igjen. I dag fremstår gamlebyen slik den var før krigsutbruddet. Den årvåkne turist vil se noen fargeforskjeller på takstein og andre steinblokker, men det blir mikroskopiske detaljer i helhetsbildet.
«Himmelen på jorden»
Gamlebyen i Dubrovnik står på UNESCOs verdensarvliste, som så mange andre gamle byer og bydeler. Det er let å falle for fristelsen å ty til de velkjente klisjeene som skjønnhet og at det hele er unikt. Vi skal nøye oss med å sitere den irske dramatikeren og forfatteren George Bernhard Shaw, for det er ganske dekkende det han i sin tid uttalte.
– Hvis du vil se himmelen på jorden, så reis til Dubrovnik, skrev Shaw. En god illustrasjon for hva som venter innenfor og utenfor bymurene. Gamlebyen har sin historie helt tilbake til år 700, så vi snakker om en reelt sett virkelig gammel by.
Det er trengsel i Dubrovniks gamleby. Forvent at det er køer både her og der, for folk fra hele verden valfarter hit med ønske om å oppleve denne gamle byen, der hovedgaten og midtpunktet bærer navnet Stradum. Det finnes guidede turer innenfor murene, men det er fullt mulig å ta seg rundt på egenhånd i eget tempo. Gå opp steintrappene, søk inn bak bebyggelsen og kom litt unna Stradum. Det er smalt, mørkt og pittoresk, samt noe mindre mennesker, litt ute for hovedpulsåren.
Storslått utsikt
Utsikten fra muren i gamlebyen er storslagen, så en spasertur på muren må man ha med seg. Selve byen oppleves i fugleperspektiv og sjøen ligger der som en vakker kulisse. I selve gamlebyen er det mye å oppleve. Onofriofontenen er byens mest kjente monument. Bygd i 1438 og sterkt skadet i et jordskjelv i 1667, men fremstår nå slik som før skjelvet. Fontenen er en del av byens opprinnelige vannforsyning. Mange benytter seg av muligheten til en pust i bakken her og sitter på kanten av fontenen.
Fransiskanerklosteret i romansk stil ble også sterkt ramponert under jordskjelvet, men er også nennsomt restaurert. Klosteret er helt fra 1337 og huser blant annet det tredje eldste apoteket i Europa. Mange kjøper urter og annet småtteri i apoteket, der velkjente brune glasskrukker finnes i hyllene. Kunstsamling og bibliotek finnes også i bygningen.
Vår og høst er best
Mincet-tårnet, i bymurens nord vestre hjørne, er et annet utsiktspunkt som nærmest kan gi en turist hakeslepp. Rectors Palace i gammel gotisk stil og tidlige renessanse er også vel verdt et besøk.
Innenfor de enorme bymurene blir det varmt om sommeren, så har man mulighetene til å velge, vil vi foreslå å besøke stedet i mai, juni, september eller oktober. Vi var der i mai og det var hett og travelt nok. På våren og høsten, er turisthordene noe mindre og temperaturene mer behagelig for flanering i gamlebyen.
Hvis tiden strekker til, er Dubrovniks havn Gruz et vakkert skue og en kort spasertur unna ligger badestrendene.
Gode restauranter
Både i gamlebyen og ellers i Dubrovnik er det mange gode restauranter, der sjømat preger menykortene. Ellers er det kroatiske kjøkkenet svært italienskinspirert. Det vil si at pizza, pasta og lasagne serveres overalt.
Oppholder man seg i Dubrovnik i flere dager, finnes det en rekke spennende utfluktsmål til småbyer som ikke ligger langt unna, som for eksempel Cautat, Poljica og Radovici. Øya Lokrum ligger 10 minutter unna med taxi-båt. Lokrum er et naturreservat med fine strender. Vær oppmerksom på at det er egne strender for lesbiske, homofile og nudister på øya!