Øya Utsira har slagordet «Utsira gir energi». Det slagordet kan de fortsatt bruke uten at noen kan klage. Norges minste kommune gir deg nemlig energipåfyll i form av vakker natur, spennende gatekunst og en behagelig stillhet.
Det bor i overkant av 200 personer på Utsira. Du har sikkert hørt om øya i forbindelse med TV-aksjoner og Stortingsvalg. Utsira gir alltid mest penger per innbygger og er rekordtidlig ute med å telle oppå stemmene. De er jo ikke så mange…
Spanjoler
Båten MS Utsira frakter deg trygt og godt over bøljan blå fra Haugesund. En båtreise som i seg selv gir energi, der båten snegler seg mellom holmer og skjær, vindparker og åpent hav. Du bør ikke ha med egen bil, for Utsira har smale veier og du går fra den ene siden av øya til den andre på drøye 20 minutter. Sykkel er også et godt alternativt om det finnes noen ledige. Ferga legger til i Nordvikvågen på pene dager, men velger den andre havna, Sørevågen, når det blåser som verst.
Allerede ved ankomst på Nordvikvågen ser vi utslaget av europeiske gatekunstnere, blant annet spanske og britiske, som har boltret seg med maling og pensel. Tegningene følger deg rundt hele øya. Hoppende jenter, forelskede par, blomster, fugler og ikke minst to kornsiloer, som ser ut som to suppebokser.
Utsira-art
Det er noe bemerkelsesverdig med at et sted som Utsira ønsker streetart-kunstnere velkommen. Størrelsen på stedet er nå en sak, men det at det egentlig ikke finnes gater der er noe helt annet. Det kalles da også Utsira-art, altså en variant av gatekunst. Et spenstig stunt fra både kunstnere og lokalbefolkning.
Utsiras vesle befolkning har alltid vært fremoverlent og åpne for nye ideer, som bidrar til å skape den nevnte energien. Allerede ved første kommunevalg i 1926 fikk øya kvinnelig ordfører (Aasa Helgesen) og 11 av 12 kommunestyrerepresentanter var kvinner. Da snakker vi om å være før sin tid.
Høyeste punkt
Bygningene på øya er i all hovedsak velholdte. En salig blanding av storslåtte villaer, hvitmalte trehus og eldre hus med eternittplater. Her finnes hele spekteret når det gjelder bygningsmasse. Det er åpenbart mange som har feriebolig på Utsira. Reiseveien skremmer ingen for å komme til en slik naturperle.
Norges høyst beliggende fyr ligger på Utsira. På 78 meter, som er øyas høyeste punkt, står fyret som ble bygget i 1844. Fyret ble automatisert i 2004 og er fredet etter lov om kulturminner fra 1999. På området står fyrvokterboligen og andre bygninger intakt. Det er mulig å overnatte her, der ellers beitende sauer er i klart flertall. Det finnes også et lite galleri på område.
Nyperosa og Havsula
Rett nedenfor fyret finner vi Nyperosa og Havsula. To fargerike, enkle små hytter som vender ut mot havet. Det å overnatte i den lille Nyperosa-bua er sikkert en spesiell og spennende opplevelse. Dobbeltseng, puter og sengetøy er tilgjengelig. I Havsula kan du nyte en kaffekopp og la blikket vandre rundt fra natur til åpent hav.
Disse kunstinstallasjonene er skapt av Solveig Egeland. Visjonen er å bringe mennesker og natur sammen. Egeland har lykkes umåtelig godt med sitt prosjekt.
Det er flott turterreng på Utsira. Fiskemulighetene er også gode. Fuglelivet er ekstraordinært rikt. Ornitologer fra hele verden ankommer Utsira for å se og høre på de over 300 forskjellige fugleartene som er registrert.
Utsira har en høyreist hvit trekirke fra 1785, eget kommunehus, overnattingssteder, spisesteder og en Joker-butikk med serveringsmuligheter. Rett nedenfor butikken ligger en badestrand. På mange måter kan det virke som om tiden har stått stille på Utsira, men det har den ikke. Øya oppleves på sett og vis dynamisk og gir deg altså energi. Det kan ha noe med stillheten å gjøre, kanskje.
FAKTA
- Utsira har vel 200 innbyggere. Norges minste kommune.
- 70 minutters fergetur fra Haugesund. Avganger flere ganger daglig.
- Mye å oppleve og se for litt spesielt interesserte. For de fleste vil nok en heldagstur være tilstrekkelig.
- Blåser nesten alltid. Ha med vindtett tøy.
- www.utsira.no for flere detaljer.