Det er det velrennomerte arkitektfirmaet Snøhetta som har tegnet restauranten Under på Lindesnes. Bilder: Snøhetta
Om noen måneder vil undervannsrestauranten «Under» i Lindesnes åpne sine dører. Da kan du spise middag på fem og en halv meters dyp. Det blir altså kort vei mellom den levende fisken og fisken på tallerkenen.
Byggeprosjektet «Under» har ligget utenfor Lindesnes Havhotell i et par år. Vi nærmet oss prosjektet med ærefrykt og måtte forsere byggegjerdene med varsomhet, for ikke å bli oppdaget. Nå er imidlertid det enorme betongrøret, som er selve restauranten, flyttet på lekter noen hundre meter lenger ut i havgapet. Attraksjonen er snart klar for storinnrykk av restaurantgjester fra hele verden.
Størst i verden
Den nye undervannsrestauranten er første i sitt slag i Europa og den største i verden. Maldivene og Dubai har lignende resuranter, men i mye mindre skala. På Lindesnes vil det være plass til 90-100 gjester.
Prislappen på herligheten under vann vil ligge på ca. 50 millioner kroner. Vi snakker om arkitektonisk kunst og betongarbeider i særklasse, der bygget er formet i forhold til havets krefter og bølgebryting. Rett og slett imponerende.
Kunstinstallasjon
«Under» vil fremstå som en rektangulær klippeformasjon som står opp av sjøen. Bygget får adkomst via en bru og non få trappetrinn. Det er det velkjente arkitektkontoret Snøhetta som har tegnet attraksjonen, som ligger der i havet vel så mye som en kunstinstallasjon som en luksusrestaurant.
-Vi ønsker at turister fra hele verden kommer hit og ut fra bordbestillingene, så ser det ut til at vi lykkes. Folk fra alle verdenshjørner har bestilt og restaurant er mer eller mindre fullbooket i hele 2019, forteller Gaute Ubostad, som er initiativtaker sammen med broren Stig.
Unik opplevelse
Begrepet havutsikt får en ny dimensjon i restauranten «Under». En kjempestor glassvegg gir gjestene et unikt innsyn til det yrende livet i havet utenfor. Planen er å «dressere» fisken og smådyrene i havet med lys, lukt og lyd. På den måten vil de besøkende kunne ta del i livet i Skagerrak på en helt ny og spesiell måte.
-Gjestene skal garantert få oppleve noe unikt hos oss, fastslår Gaute Ubostad.

Her støpes restauranten ferdig. Den er nå flyttet til stedet der den skal ligge permanent. Foto: Jon Henriksen
5 000 per person?
Sjømat kommer til å spille en sentral rolle på menykartet til «Under» – naturligvis. Imidlertid skal det også serveres fugl og villsau. Begge deler er kortreist mat. Gourmeter og andre «foodies», vil garantert være sikret en stor kulinarisk opplevelse i havgapet på Sørlandet. Naturopplevelsen får man nærmest på kjøpet.
Det finnes foreløpig ikke noen prisliste på restaurantens tjenester, men det er antyder ca. 5 000 kroner per person med mat, vin og opplevelse vil det koste. Det kan kanskje være verdt det. Uten sammenligning forøvrig, så klarte vi oss med to fiskekaker til 40 kroner fra Bålyjentenes fiskeforretning bare noen skritt fra byggeprosjektet. Men så var ikke undervannsrestauranten åpnet ennå da vi var der…
FAKTA
- Lindesnes er Norges sydligste fastlandspunkt. Bor ca. 5000 personer i kommunen.
- Lindesnes kan tilby gode naturopplevelser og god mat.
- Lindesnes fyr en av de aller største attraksjonene i regionen. I 2019 kommer undervannsrestauranten «Under» i tillegg.
- Brødrene Stig og Gaute Ubostad eier og skal drive den nye restauranten. De eier Lindesnes Havhotell, som ligger kun noen hundre meter fra undervannsrestauranten. Brødrene eier også Rosfjord Strandhotell i Lyngdal.