Klagemuren er et godt besøkt sted.
Det hersker ro og orden i Jerusalems gamleby, men det er travelt og politioppbudet – alle med gevær eller pistol i beltet – er det mange av. De historiske minnesmerkene ligger tett som hagl og gammel, glemt bibelhistorie blir plutselig svær nær.
I Jerusalems gamleby kjører ingen biler. Her bruker man apostlenes hester, altså føttene, i trange gater. Byen i byen er stor og omgitt av enorme murer. Det er denne bydelen jøder, kristne, muslimer og andre har slåss om i nesten fire tusen år. Det er altså ikke det minste merkelig at Jerusalem og gamlebyen har tilnavnet den hellige stad og at det blir høylytte protester da USAs president, Donald Trump åpner ambassade i byen og er erklærer Jerusalem for Israels hovedstad.
Krangel og krig
Knapt noen annen storby i verden har det vært kranglet og kriget om så ofte og så lenge som nettopp Jerusalem. Konflikten har dype og lange røtter tilbake i tid. Det blir for omfattende å gå i detalj, men kort oppsummert er Tempelplassen i gamlebyen jødenes helligste sted, mer kjent som klagemuren. For de kristne er byen stedet hvor Jesus ble korsfestet og stod opp igjen, mens de som sverger til islam kaller Jerusalem for Al-Quds, «den hellige» og rangerer byen som den tredje mest hellig etter Mekka og Medina.
Det er åtte porter som fører deg inn i gamlebyen, som er delt inn i fire kvartaler: Det jødiske, muslimske, armenske og kristne. Det armenske kvartalet er det minste og det bor i underkant av to tusen personer her. Det finnes et kloster, et museum og to kirker i kvartalet.
Via Dolorosa
Det jødiske kvartalet er mer interessant enn det armenske med sine mange synagoger. Spesielt Hurvasynagogen er spennende. Synagogen ble faktisk først ferdigstilt for åtte år siden, selv om byggingen startet på 1700-tallet. For å komme inn må du forhåndsbestille plass.
Via en arkade med butikker og kunstgallerier havner man i det muslimske kvartalet. Her ligger det to moskeer og en liten del av de verdensberømte gatene Golgata og Via Dolorosa ligger i den muslimske delen av gamlebyen. Tempelhøyden, som kanskje er det helligste stedet av alle i Jerusalem, befinner seg i området. Da Israel erobret gamlebyen i 1967 overtok muslimene herredømme over stedet. Ingen jøder vandrer lenger til Tempelhøyden.
Korsfestet og gravlagt
Gravkirken er de kristnes hellig sted. Kirken ble bygd på stedet der Jesus skal ha blitt korsfestet og gravlagt. Det finnes langt mer staselig kirkebygg og katedraler i Spania, men viktigheten av denne kirken er udiskutabel.
Klagemuren, eller vestmuren, er et kapittel for seg selv. Det er deler av denne muren som ble bygd rundt Tempelhøyden og som ble stående igjen etter at romerne i sin tid knuste jødenes tempel. For oss vanlig dødelige turister. uten spesielt livssyn verken i den ene eller andre retning, ser muren ut som hvilken som helst annen mur, men for jødene har muren en stor betydning. Klagemuren er per definisjon en utendørssynagoge og hit kommer folk for å be. I muren er det små sprekker, hvor det legges inn små papirlapper med fromme ønsker.
Juggel, kebab og øl
I mellom alle de forskjellige kvartalene ligger de mange basarene. Her kan det kjøpes suvenirer og annet juggel, men de gode luktene forteller oss også at krydder er en stor og god salgsvare. Det finnes små sjapper som selger mat og drikke. Kebab og en kald øl på en pinnestol, midt i menneskemylderet, er å anbefale for slitne bein og verkende rygger.
Jerusalem ble kåret til en av de 20 beste reisedestinasjonene av britisk presse i 2014. Vi forstår godt byens popularitet, for her er det mye å se og oppleve både innenfor og utenfor gamlebyens tykke bymurer.
FAKTA
- Reis med fly til Tel Aviv og ta buss til Jerusalem. Det tar en snau time.
- Vær oppmerksom på streng kontroll både inn og ut av Israel. Det tar tid og du får mange spørsmål.
- Skandinavisk prisnivå på det aller meste.
- Bruk guide i gamlebyen for å få maksimalt utbytte.