Hetebølger, tigermygg, voldsomme skogbranner og økning i antall Covid-smittetilfeller, kan virke skremmende på potensielle Spania-farere.
Det er imidlertid ingen grunn til å være redd. Det er bare å komme til Spania: Solas land med god mat, flott natur og spennende kultur.
Spanske medier er forholdsvis balanserte i sin framstilling av de utfordringer som Spania har. Det er de utenlandske mediene som ofte spisser artiklene og bruker ord som sjokk, advarsler og alarm i sine overskrifter.
Senest i en skandinavisk avis, ble det fremstilt som om alle de spanske ferieøyene var i alarmberedskap på grunn av at tigermyggen herjet. Tigermygg, og mygg generelt, er plagsomt, men sjeldent dødelig. Riktignok kan dengue-virus i verste fall føre til døden, men det er ikke akkurat noe som skjer hver dag.
Fokuset i mediene i Spania om dagen, er protestene mot masseturismen. Det startet på Gran Canaria og har siden spredd seg landet rundt. Bakgrunnen er at utlendingene kjøper opp eiendom og at antall turistleiligheter ha vokst enormt. Det er en ubalanse i eiendomsmarkedet som regjeringen jobber med å finne løsninger på.
Det hele ender nok med at antall turistleilighetslisenser fryses. Hotellbookingene i Spania er gode, men det er stort sett alltid ledige hotellsenger. Det finnes alternativer for Spania-farere med andre ord. Samtidig er det verdt å merke seg, at det å kjøpe egen bolig påvirkes ikke av dette, Har du lyst og penger, er utbudet av objekter stort. Det er bare å velge og vrake.
«Seks av ti frykter ikke
hetebølger, et sindig folk»
Spanias enorme popularitet, som reisemål, innebærer utfordringer. De første fem månedene i år kom 33 millioner turister til Spania. Det kan ende med at ca. 90 millioner turister besøker landet i 2024, for vi vet at juni, juli og august er måneder med meget høye turisttall.
Dette med leiligheter for turistleie, er nå en sak for seg, men alle turistene sliter ned naturen, bidrar til økt trafikk og utfordringer med tanke på infrastrukturen, samt at de besøkende ofte belaster helsevesenet. Medaljene har alltid en bakside, og det er Spania ikke alene om. Den andre siden av saken, er inntektene som turismen skaper. Fra januar til mai i år, la turistene igjen 43,2 millioner euro og sysselsettingen i Spania er for øyeblikket rekordhøy.
Røde Kors i Norge har bedt selskapet Opinion om å lage en undersøkelse, som er interessant. Seks av de ti som er spurt, svarer at de frykter verken hetebølge eller annet ekstremvær når de skal reise på ferie.
Kanskje er nordmenn naive som svarer slik, men det forteller også om et folk som er sindige og rolige, som ikke lar seg skremme av negative overskrifter i media. Samtidig er det god grunn til å minne alle om at det er viktig å søke seriøs og korrekt informasjon om forholdene dit man skal reise. Dette finner du blant annet på Utenriksdepartementets hjemmesider i alle skandinaviske land.
I et lengre perspektiv, er det mørke skyer i horisonten. Havnivået stiger i takt med stadig høyere temperaturer. Slik har det vært de siste 50 årene og trenden fortsetter fram mot år 2050 og år 2100. Dette er ikke konspirasjonsteorier, men det er grundig forskning som ligger bak.
Trøsten får være at det er langt fram og at det arbeides med å finne bærekraftige løsninger. Velkommen til Spania.
Foto: -Velkommen til Spania, solas land med god mat, kultur og flott natur, skriver ansvarlig redaktør i SPANIA I DAG, Jon Henriksen i denne kommentarartikkelen.