Spania mottar rekordmange turister. Det setter mange pris på, men medaljen har også en bakside. Turistene fortrenger de fastboende, som er forbannet, de protesterer og aksjonerer.
I årets fire første måneder mottok Spania 24 millioner utenlandske turister. Det er en økning på 14,5 prosent sammenlignet med 2023, som også var et godt turistår for landet. I april valgte 7,8 millioner turister å besøke Spania. Det er en økning på 7,8 prosent om vi sammenligner med samme måned i fjor.
Det er gledelig, at turistene legger igjen mer penger enn noen gang. 31 513 millioner euro brukte turistene fra januar til april på reiser, restaurantbesøk og hotellopphold. Hver turist legger i gjennomsnitt igjen 1 221 euro under sitt besøk, eller 183 euro per dag.
Rekordmange er sysselsatt i reiselivsbransjen allerede før høysesongen starter for alvor midt i denne måneden.
På mange måter er dette det hyggelige bakteppet for den spanske turistboomen. Det finnes imidlertid en annen side, der fastboende fortrenges fra boligmarkedet og får en lønn i de nevnte bransjene, som knapt er til å leve av. Utenlandske turister snapper leiligheter og hus rett foran nesa på spanjolene, som ikke har økonomiske muskler til å være med på elleville budrunder.
«Strendene som aksjonssted
er ikke tilfeldig valgt»
Hordene av turistene overbelaster også veinettet, helsevesenet, naturen og tapper knappe vannressurser fra felleskapet.
Protestene mot masseturismen har vært tilstede en god stund, men den har eksplodert i år. Det startet på Kanariøyene, og siden har det spredd seg Spania rundt. Mallorca er arnestedet for demonstrasjonene akkurat nå.
-Storm strendene overalt på Mallorca, turistindustrien skaper sosiale ulikheter, kan vi lese på sosiale medier.
Strendene, som aksjonssted, er ikke tilfeldig valgt naturligvis. Det er her turistene flokker seg sammen og betaler opptil 75 euro per dag for en solseng. De fastboende blir fortrengt fra strendene, strender som de mener primært tilhører egne innbyggere.
Etter de første spede protestene på Kanariøyene, gikk presidenten på Gran Canaria, Antonio Morales ut og sa seg enig i flere av kravene som ble satt fram. Innføring av turistskatt, en begrensing av boligsalg til utlendinger og regulering av feriebolig-utleie, var det Morales kunne tenke seg å vedta.
Det å innføre en turistskatt, eller en såkalt økoskatt, har flere andre allerede gjort. Det samme med regulering av feriebolig-utleie. Begge deler er det ganske uproblematisk å få til. Verre er det å nekte utlendinger å kjøpe fast eiendom. EU hater den type stengsler i det frie markedet, så her må i tilfelle spanske myndigheter være særdeles kreative for å få akkurat dette til.
Uansett utfall i denne noe utfordrende temaet, er at Spania forholdvis raskt, må finne en mer bærekraftig og langt mer turistmodell, som ikke ene og alene baserer seg på vekst. All nærmest ukontrollert vekst er nemlig som et tveegget sverd.