Spanias visepresident og arbeidsminister, Yolanda Diaz har kastet en brannfakkel inn i samfunnsdebatten. Hun mener at barer og restauranter skal stenge tidligere. Mye tyder på at utspillet til Diaz er korrekt.
Kommentar Jon Henriksen
Spanske barer og restauranter har normalt lange åpningstider, i hvert fall er stengetidene romslige. Natta blir ofte tatt i bruk. Det er det siste ministeren vil ha slutt på. Bakgrunnen er blant annet, at arbeidstakerne skal slutte med nattarbeid og at gjestene skal komme hjem i egen seng å få nødvendige timer med søvn.
Bakteppet for at åpnings- og stengetidene er som de er i Spania, er historisk og kulturelt betinget. Spania har mer liberale tider enn andre land. I England stenger for eksempel pubene klokka 23.00. I Frankrike og Italia lukkes ofte etablissementene klokka 23.00 eller 24.00.
Den spanske livsrytmen har alltid vært delt inn slik: Lunsj ved 14-tiden, siesta, jobb til klokka 20.00 og middag klokka 22.00. Deretter en drink før man er hjemme ved 01-tida. Det har vært ganske vanlig om det er hverdag eller helg. Ingen andre land i Europa har så mange arbeidstakere på jobb i tidsrommet 17.00 til 20.00 som Spania.
Det er imidlertid en transformasjon i gang. Restauranteiere over hele Spania meddeler i kjølvannet av utspillet til Yolanda Diaz ,at det knapt er gjester i restauranten etter klokka 22.00. Folk spiser middagsmåltidet tidligere enn før. Middagen inntas ofte klokka 19.30-20.00. I denne konteksten har altså ministeren rett.
«Det spanske samfunnet er
i en transformasjon»
Noe av årsaken til at denne trenden kalt «at tardo» har oppstått kan tilskrives coronapandemien. Da kom det begrensninger i åpningstidene, og trenden har altså vedvart og tatt enda et skritt videre i form av tidlige restaurant-besøk.
De siste årene har det vært en generell tidsglidning mot at alt skal starte seint om kvelden. Fotballkamper begynner ofte klokka 21.00 og i Benidorm vartet man opp til Grand Prix-sendinger klokka 22.50. Det førte til sterke reaksjoner på sosiale medier. Selv Master Chef-junior, med barn i hovedrollen, starter seint om kvelden i Spania. Ikke det minste merkelig at nedgangen i lineær TV er merkbar (24 prosent i gjennomsnitt per måned per seer fra 2022 til 2023, skriver avisa El Pais).
Tidsrasjonering er altså nøkkelordet i denne sammenhengen. Restaurantene kan la ansatte begynne tidligere på jobb og gå hjem tidligere enn hva som har vært vanlig. Det er ikke minst mer familievennlig og helsemessig bra for kokker, servitører og bartendere. De kan også hende at de som eier og driver restaurantene får noe mindre lønnsutgifter ved at de slipper å betale nattillegg.
Spanjolenes seine kveldsmåltid er heller ikke bra for helsa. Generelt sier legestanden, at du helst skal spise middag tre timer før du legger deg for å sove. Først da får kroppen hvile, og fordøyelsen kommer ikke i ulage.
Det er en vinn-vinnsituasjon ved å følge Yolanda Diaz sin argumentasjon, og så kan jo regime deles i vinter- og sommerhalvåret, samt at det gis dispensjon ved ulike fiestas. I Alicante by signaliserer politikerne at de planlegger å be uteserveringene stenge en time tidligere i sommer. Det handler om støyproblematikk, som også er en del av totalbildet.