Bøndene i Spania, og i mange andre europeiske land, er på krigsstien. Det er enkelt å slutte seg til protestene fra bøndene. Kanskje det hele kun er en forsmak på hva vi har av vente, for andre borgere i flere land rasler også med sablene.
Kommentar Jon Henriksen
Politisk redaktør i avisa Berliner Zeitung, Moritz Eichhorn spekulerer i om vanlige folk i EU-landene en dag vil ty til gatene, slik bøndene gjør. Bakgrunnen er at regjeringene ikke holder sine løfter, bruker penger i stort omfang i andre land og dytter nye skatter og avgifter på egen befolkning.
I samme åndedrag, kan vi nevne at Tyskland sender store pengebeløp til Peru og til Rwanda. Pengene skal benyttes til sykkelstier og holde kurs i «positivt maskulinitet». Folk har liten eller ingen forståelse for slike prioriteringer. Politikere som står bak slikt, ber om bråk.
La oss holde til bøndene. Stadig lavere inntekt, billig importmat, kostbare klimatiltak og tørkeutfordringer. Det er bakteppe og noen av begrunnelsene for at bøndene kjører traktorene ut på veiene og stanser trafikken.
Kravet fra bøndene er økte subsidier, færre reguleringer og langt bedre konkurransevilkår. SPANIA I DAG hadde nylig to artikler på sin webside – www.spaniaidag.no – som illustrerer situasjonen ganske godt. Bøndene får 17 cent for en kilo sitroner som det koster 30 cent å produsere. Utsalgsprisen er ti ganger så høy, altså 1,70 euro.
«EU har en åpenbar felles,
feilslått landbrukspolitikk»
Mens bønder i andre land i verden får lov til på sprøyte planter, busk og trær, skal bøndene i Spania halvere eller slutte med plantevernmidler. Det kan føre til at for eksempel den velkjente paellarisen, Bomba, kan bli utryddet. Uten sprøytingen dreper soppen risplantene.
Eksemplene er mange. Ikke minst er det et paradoks, at EU opphevet importavgiften på korn og andre jordbruksprodukter fra Ukraina, da Russland gikk til fullskalakrig mot landet. Utgangspunktet var å hjelpe Ukraina, men det slo helt feil for EUs egne bønder. Ukraina-støtten har kun ført til at bøndene har hatt inntektstap og fått lavere priser for sine produkter.
Annen billigimport må, etter bøndenes mening, stanses og mange av de planlagte klimatiltakene reverseres. Det å øke avgiftene på traktordiesel bidrar til ytterligere forverring.
Regjeringene i mange land, blant annet Spania, uttrykker at landbruket er nasjonenes stolthet, identitet og styrke. Det er vås fra ende til annen å hevde noe slikt. Bøndene har blitt en salderingspost, og EU har over tid vist at de har en felles, feilslått landbrukspolitikk, til tross for at EU bruker 700 milliarder norske kroner i året på ulike støtteordninger.
De siste 50 årene, har millioner av bønder i Europa forlatt yrket og det har blitt hundre tusener færre gårdsbruk. Det sier seg selv at denne utviklingen ikke kan fortsette.
Samtidig som matvaresikkerheten skal ivaretas og europeisk landbruk, skal være bærekraftig, må det altså virkemidler til som skal snu en negativ utvikling sett bøndenes øyne. Det blir mildt sagt en krevende oppgave.
Foto: -Det er vås fra ende til annen når regjeringer i Europa sier at bøndene er nasjonenes stolthet og identitet, skriver ansvarlig redaktør i SPANIA I DAG, Jon Henriksen i denne artikkelen.