Jula 2020 vil bli husket som annerledesjula. Kanskje akkurat denne spesielle jul- og nyttårshelgen vil hjelpe oss i kampen mot coronaviruset COVID-19?
Kommentar Jon Henriksen
De store juleselskapene med masse mennesker er avlyst, og det er altså mulig at disse restriksjonene vil kunne bidra til å dra smitten ned. Når folk ikke er på arbeid og ikke lenger er mobile, men holder seg hjemme med sin egen familie, eksponeres vi alle mindre for det iltre viruset.
Hele 61 prosent av nordmenn sa i september at tror den kommende høytiden ikke blir som tidligere. Desto nærmere vi kommer jula, jo større blir andelen som tror på en annerledes jul. Nå er tallet opp i over 80 prosent. Lignende undersøkelser er gjort i andre europeiske land, blant annet i Spania, og svarene er ganske sammenfallende.
Netthandelen har økt med 40 prosent, og selv om mange er smittet og enda flere er i karantene, går samfunnshjulene rundt. Riktignok ikke like fort som de gjorde før12. mars i år, men dog. Alt er ikke håpløst.
Da coronaviruset herjet som en virvelvind i mars og april, sa barna «alt blir bra». Det ble tegnet regnbuer i alle formater og de yngste hadde fremtidstro. Den må vi bygge videre på, for uten tro på bedre tider, blir situasjonen enda vanskeligere.
De fleste har vært heldige og klart seg bra tross alle utfordringene, men ingen går helt upåvirket gjennom en slik pandemi. En del har det tyngre enn vi kan ane med blant annet permitteringer og oppsigelser. Det skaper stor usikkerhet. Ser vi det hele i et globalt perspektiv, kan over 100 millioner mennesker stå i fare for å havne i ekstrem fattigdom. Folk mister grunnleggende trygghet for liv og helse.
«Verken vaksine eller gode ord virker som
trøst for enkelt i det korte bildet»
Det er liten tvil om at pandemien har forsterket underliggende kriser og humanitære behov. I Spania for eksempel var mange på hælene for coronaen kom på besøk. Fattigdom og nød har preget store deler av det spanske samfunnet i mange år. Disse skjøre grupperingene hadde ikke noe å gå på når landet ble nedstengt og restriksjonene ble rullet ut.
Ensomhet, sorg og avskjed er også situasjonen for enkelte. Slikt blir ekstra krevende, og verken gode ord eller vaksine virker som trøst eller hjelp i det korte bildet. Likevel er det viktig at vi har evnen til å se enkeltmennesket, både de vi kjenner og de vi ikke vet hvem er. En hjelpende hånd kan være så mangt. Hvordan du vil bistå bestemmer du selv. Alternativene er mange om du har muligheter. En digital gave er for eksempel «in» i tiden.
Vi er som så heldige at vi har noe vi kan dele, bør gjøre det, slik at de som har lite eller ingen ting får noe å glede seg over. Jula 2020 kan kanskje bli tilfredsstillende for de fleste om vi alle, som kan, bidrar.
I optimismens tegn, ønsker vi alle våre lesere og annonsører en best mulig jul og nytt år.