-Åge Folkestad fortjener å bli hyllet. Sunnmøringen har skapt mye i løpet av de 20 årene han har drevet restauranten Casa Vital i Altea, skriver ansvarlig redaktør, Jon Henriksen i dagens kommentarartikkel.
Åge Folkestad er i gang med feiringen av restaurant Casa Vitals 20 årsjubileum. Folkestad fortjener en hyllest, for den innsats han har lagt ned og for det han har klart å skape på Costa Blanca. Det er ikke mange på Folkestads nivå langs kysten.
Kommentar Jon Henriksen
Selvsagt er det flere skandinaver som har gjort det bra i business i Spania. Spesielt i turistområder som Costa Blanca, Costa del Sol, Balearene og på Kanariøyene har mange skapt blomstrende virksomheter. Det er naturlig nok i restaurant- og eiendomsbransjen hvor de fleste har lykkes best, men det finnes andre gode eksempler også.
Denne gangen skal vi imidlertid nøye oss med å rose Åge Folkestad. Han kom med sin familie til Altea nærmest med to tomme hender for over 20 år siden. På denne tiden har nordmannen skapt en suksessfull restaurant med egne viner og blitt en kulturpersonlighet. Hans populære byvandringer har ikke minst bidratt til det.
Fra fem bord og 11 stoler har hjørnerestauranten i Altea vokst på alle områder. I dag kan Åge Folkestad og hans ansatte tilby 90 sitteplasser, fordelt på inne og ute. Det å sitte ute å spise deilig mat med noe godt i glasset hos Åge, kan anbefales på det sterkeste. Vi garanterer en magisk stund.
I de siste årene har den norske restauranteieren utvidet sitt interessefelt utover mat, kunst og historie. Åge Folkestad har hengt seg på vinbølgen og produserer egne viner. 13 forskjellige viner har det etter hvert blitt. Egen jubileumsvin er selvsagt klar. Etiketten er designet av Roald Tellnes, som lenge har hatt en liten finger med i spillet når det gjelder Casa Vitals framganger.
Hvorfor har Åge Folkestad
suksess, mens andre mislykkes?
Hvorfor har Åge Folkestad suksess, mens andre mislykkes? Det er flere som ankommer Spania med store ambisjoner og drømmer, men som ikke klarer å få til noe som helst. Forklaringen på det og lykkes og det og ikke lykkes, handler om mye hardt arbeid og litt flaks. En dose av det siste hører nemlig med, men tilfeldighetene alene forklarer verken suksess eller fiasko.
Utholdenhet er helt avgjørende, for uten stayerevne nytter det ikke. Man må være lidenskapelig opptatt av virksomhet og produkt. Det å ha det gøy på jobben er viktig, men man må beholde seriøsiteten og stabiliteten. Samtidig må man ha fokus og ha evnen til kontinuerlig forbedring. Tjenesten som tilbys må ha en verdi for kundene, for vellykkede mennesker tilfører en verdi til andre personer.
Besluttsomhet ansees også som en betydningsfull egenskap, men de besluttsomme gründerne kan også gå på en smell siden de våger å ta en beslutning. Fiasko er imidlertid en del av fremgangen. Uten en tabbe eller flere, så nytter det ikke. Alle gjør og må gjøre feil for å komme videre. Spørsmålet er hvordan man håndterer fiasko. En fiasko kan være din suksess, men det kan også bety slutten for virksomheten.
Åge Folkestad, og mange med ham, kjenner seg sikkert igjen. Som alle vet, så «vokser intet tre inn i himmelen». Medgang og motgang går hånd i hånd, men kunsten er og ikke gi opp. Det er lys i tunellen et eller annet sted, selv når det ser som mørkest ut.
Med god grunn kan Åge Folkestad feire 20 års virksomhet i Spania med hevet hode. Han har realisert og gjennomført det mange drømmer om. Det skåler vi gjerne for.