-Utfordringene med Brexit-forhandlingene er at alle parter har samme mål, men de er ganske uenige om veien til målet, skriver ansvarlig redaktør i SPANIA I DAG, Jon Henriksen i dagens kommentarartikkel.
Storbritannia er formelt ute av EU. Det er et nederlag for hele Europa-tanken, men det er ikke sikkert at det vil bety så mye rent praktisk. Hverdagen blir nok ikke så forandret for folk flest uansett om man bor i Storbritannia, i Spania eller et annet EU-land.
Meninger av Jon Henriksen
Mange i Spania ser faktisk optimistisk på utmeldingen. Flere bransjer opplever Storbritannias EU-utgang som at det kan skapes nye muligheter. Costa Blancas hotellorganisasjon HOSBEC sier for eksempel at antall bookinger for sommeren ligger på samme nivå som tidligere. Organisasjonen frykter ikke noe.
Mens noen jublet i London, var det andre som var nedtrykte. Spesielt unge mennesker er oppriktig lei seg for det som har skjedd. Gradvis vil imidlertid alt normalisere seg.
Brexit er uansett hvordan man snur og vender på det et nederlag for EU og for selve Europatanken. Spesielt tyngende er det for alle som har tenkt på EU som et fredsprosjekt i et tidligere krigsherjet kontinent. Slik sett er det litt skummelt at USA vender ryggen til EU ved å støtte Brexit, men det er vel ikke annet å vente når presidenten heter Donald Trump. USA har alltid søkt støtte hos NATO og EU, men forholdet til EU har altså kjølnet noe. Det er å håpe at samarbeidet med EU kan gjenopprettes.
Storbritannia er og forblir et stort og betydningsfullt land i Europa, derfor har det en viss betydning at de ikke lenger er med i fellesskapet. 47 år var nok for britene. Det har gått tre og et halvt år siden Brexit-tanken ble sådd. Det er egentlig nå det virkelige alvoret begynner, og det er først om flere år vi eventuelt vil merke konsekvensene av utmeldelsen.
«Det er først om flere år vi vil
se konsekvensene av Brexit»
Det er fortsatt uklart hvilke prioriteringer Storbritannia vil gjøre for å få i havn en best mulig handelsavtale. Signalene kan tyde på at de går for en begrenset avtale, der britene beholder betydelig nasjonal selvråderett, men samtidig godtar mer friksjon i handelen med varer og tjenester. Spørsmålet er åpenbart: Hvem må betale prisen for å ta tilbake kontrollen?
Uvissheten om hvordan EU vil opptre er også til stede. Spania og Frankrike ønsker en tettere union, der enheten skal stå samlet for å møte konkurranse fra mektige Kina og USA. Det blir ikke enkle forhandlinger i Brüssel.
Norge må jobbe på flere fronter og nivåer. Landet må være forberedt på alle typer utfall. Akkurat som for EU må Norge arbeide for å forhindre at det ikke blir vekstnedgang i økonomien. Det gjelder jo også for Storbritannia. Utfordringen ligger i at alle de involverte i all hovedsak har samme mål, men de er ganske uenige om veien til målet. Det blir spennende for store endringene i hverdagen blir for folk flest.