-Etter utmarsjen av regjeringen skal Frp finne seg selv igjen og sin egen identitet. Det tror vi partiet klarer, skriver ansvarlig redaktør i SPANIA I DAG, Jon Henriksen i denne kommentarartikkelen.
Frp forlot Erna Solbergs regjering. Det var ikke annet å vente, for Siv Jensen hadde ikke andre nødutganger. Nå får Norge en mindretallsregjering igjen, og situasjonen er mer uoversiktlig og dyster for Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre.
Kommentar Jon Henriksen
For snaut ett år siden gjestet Frps Stortingspolitiker Erland Wiborg Costa Blanca og Spania. Han fortalte at han var lei smertefulle kompromisser i regjering. Det å sitte i regjering sammen med Krf og Venstre passet Frp svært dårlig, sa Wiborg åpenhjertig. Misnøyen hadde for lengst spredd seg fra grasrota og langt inn i partiets Stortingsgruppe, da Siv Jensen kastet kortene.
Dråpen som fikk begeret å flyte over var at Høyre og de to andre minipartiene i regjeringen hentet hjem en norsk IS-kvinne og hennes to barn. Begeret var antakeligvis fullt før denne avgjørelsen ble tatt. IS-kvinnen ble knaggen Frp hadde å henge misnøyen på.
Nå skal Frp finne tilbake til seg selv og sin egen identitet. Det tror vi Siv Jensen, Sylvi Listhaug og de andre partitoppene klarer. Se bare på hvilken enorm medlemsvekst partiet har hatt på noen få dager etter regjeringsutmeldelsen. Frp kan lett tenne en gnist i både tidligere og nye Frp-velgere med sin retorikk og krystallklare standpunkter i kontroversielle saker.
Erna Solberg er en pragmatiker. Hun svelger gjerne hele kamelgården i et jafs for å klamre seg til regjeringsmakt om nødvendig. Hun styrer nå et solid og kompetent Høyrelag, men har med seg løse kanoner som Venstres Abid Raja og vingle Petter Knut Arild Hareide. Vi forstår Siv Jensen som kaller utnevnelsen av de to som en provokasjon.
«Det er lenge til valg, og i
politikk endrer bildet seg raskt»
Det kan hende at både Venstre og KrF får nytenning av utnevnelsen av de to nevnte herrene. Begge har åpenbart energi og sjarme, som begge de to partiene har behov for. I tilfelle vil det også være til hjelp for Erna Solberg og Høyre. Det er kanskje derfor Solberg så elegant hopper bukk over de kontroversielle utnevnelsene.
For Knut Arild Hareide må det være et stort paradoks å gå inn i Solberg-regjeringen. Det er ikke så lenge siden han pekte på Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet. Nå gjør Hareide det enda vanskeligere for Gahr Støre å vinne valget i 2021. Politikk er egentlig snåle greier og i mange tilfeller vanskelig å forstå seg på.
Det at Frp toget ut av regjering på dette tidspunktet, var egentlig en dårlig nyhet for Arbeiderpartiet. En firepartiregjering med store interne konflikter hadde vært enklere for Jonas Gahr Støre å håndtere i det offentlige rom. Arbeiderpartiet mister nå oppmerksomhet og blir forstyrret av at Frp også blir et slags opposisjonsparti.
Med en mindretallsregjering vil makten i større grad bli flyttet tilbake til Stortinget, der debattene og vedtakene vil gå mer på kryss og tvers enn tidligere. Arbeiderpartiet kan faktisk bli den store taperen.
Likevel er Arbeiderpartiet i øyeblikket favoritt til å overta regjeringsmakta i 2021, men på den annen side er det lenge til valg og i politikk endrer bildet seg raskt. Se bare på Senterpartiet som lenge har fosset fram på meningsmålingene, men nå ser ut til å ha møtt veggen. Den smilende Trygve Slagsvold Vedum kan ha vært for tidlig i form, men han kan jo gjenvinne formen siden det er så lenge til Stortingsvalget.