-Sjømannskirkene er så uendelig mye mer enn vaffelsteking, skriver ansvarlig redaktør, Jon Henriksen i SPANIA I DAG i dagens kommentarartikkel.
Sjømannskirkene på Costa Blanca har avholdt de tradisjonelle julemarkedene. Det ble som vanlig en suksess. Pengene trillet bokstavelig talt inn i kassene. Det er både hyggelig og helt nødvendig for kirkene at slike arrangementer avholdes med et godt resultat.
Meninger Jon Henriksen
Det meldes om rekordmange besøkende i år. Folk kom langveisfra for å kjøpe julegaver og kose seg. Det siste er også av betydning.
Mange besøkende er synonymt med gode inntekter. I Torrevieja kom det inn 33 000 euro. I Albir er resultatet ikke klart ennå. Samlet sett snakker vi om store beløp. Selv om julemarkedene er over, så vil det fortsatt komme inn penger via disse tiltakene. Alt håndarbeidet for eksempel ble ikke solgt under markedsdagene. Det gir rom for ettersalg og ytterligere merinntekter.
Flere hundre personer har jobbet og forberedt julemarkedene i månedsvis. Selve julemarkedet er nå en ting, men alt forarbeidet og jobbingen med å få ferdig produktene tar tid. Her skal det strikkes og bakes i mange timer for å få dekket behovene. Det er all grunn til å berømme denne særnorske frivilligheten og dugnadsånden. Vi kan være stolte av akkurat dette fenomenet, som ikke er så godt utviklet i Spania og i mange andre land.
Sjømannskirkene er avhengig av
inntekter fra julemarkedene
Julemarkeder av denne type har lange tradisjoner. Det er ingen tegn i tiden som tyder på at populariteten vil avta. Snarere tvert imot. Det virker nesten som om Sjømannskirkens julemarked øker i popularitet. Det er hyggelig i et lengre perspektiv, der de fysiske møteplassene blir færre. Nettets fortreffelighet overtar både når det gjelder medmenneskelig kontakt og handel. I dette tilfelle ser vi en motstrømstrend, som vi hyller.
Sjømannskirken er avhengig av inntekter av denne typen. Over 60 prosent av inntektene til drift må nemlig kirkene skaffe selv. Det kommer kun 1/3 av behovet fra den norske stat. Vekslende regjeringer gir forskjellige bidragsstørrelser og forutsigbarheten blir dermed ikke som ønsket. Gaver fra vennligsinnede alene er ikke tilstrekkelig.
En tredjedel av de totale ressursene til Sjømannskirken benyttes ved kirkene i Spania. Både Torrevieja og Albir/Villajoysa er blant spydspissene av de utenlandske kirkene. Her samles alle typer mennesker. Sjømannskirkenes symbol er vaffelen, men kirkene betyr så uendelig mye mer og driver med en langt mer omfattende virksomhet enn å steke vafler – naturligvis. Sjømannskirkene er et slags hjem for alle nordmenn som ferdes utenlands, derfor er kirkene så viktig. Akkurat som julemarkedene er.