Ordet hormon stammer fra det greske ordet “hormao” som betyr å “sette i bevegelse, sende”. Deres funksjon er å overføre informasjon mellom celler og organer, som budbringere i kroppen vår. Hormoner er kjemiske stoffer som produseres naturlig i hjernen, fettvev, tarmer og kroppens kjertler, og kan få oss til å skifte mellom himmelsk lykke til mørk depresjon i løpet av sekunder.
Kommentar Melissa Thelwall Bjargo
La oss se på fire hormoner som gjør oss glade: Endorfiner, Serotonin, Tryptofan og Dopamin.
Endorfinene går under for å være “lykkehormonet”, de lindrer smerte og gir en velværefølelse i kroppen. Endorfiner oppstår når man blir utsatt for sterke følelser som redsel, lykke, stress, forelskelse, under sex og til og med når vi spiser sjokolade!
Disse lykkelige hormonene blir produsert i bukspyttkjertelen, sendt ut i blodet, oppover ryggraden og til hjernen.
Til forskjell fra mange andre signalstoffer, blir endorfin værende i blodet i flere timer etter de er produsert. Du har kanskje merket at etter en god treningsøkt, føler du deg lykkelig i flere timer etterpå?
Mosjon og fysisk aktivitet får kroppen til å produsere ekstra med endorfiner, derfor blir trening sett på som en smertestillende behandlingsmetode.
Serotonin er et signalsubstans i nervesystemet, og meget viktig for regulering av kroppstemperatur, humør, søvn, seksualitet og appetitt. Vi finner serotonin i bl.a. tarmceller, blodplater, visse områder av hjernen (lillehjernen og hypothalamus) og ryggmargen.
Serotonin har en stor betydning for humør og velvære som vi finner i enkelte medisinske preparater mot depresjon. Rå kakao inneholder naturlig serotonin og sannsynligvis grunnen til at vi tyr til sjokolade når vi føler oss nedfor.
Tryptofan er en essensiell aminosyre som omdannes raskt i kroppen til serotonin gjennom fordøyelsen. Vi finner naturlig tryptofan i matvarer som kalkun, lam, spirulina, lever, torsk, egg og gresskarkjerner. Men vi kan også ta det som et tilskudd i perioder. Tryptofan er viktig i forhold til god søvnkvalitet da den produserer til melatoninproduksjon (søvnhormon).
Vi mennesker er aller lykkeligst når vi er forelsket og når vi opplever lykkerus, skjer det endringer. Vi skiller ut et molekyl i hjernen som heter dopamin. Jo lykkeligere vi er jo mer dopamin skiller vi ut.
Dopamin styrer instinktene våre som vil sikre arten å overleve, og det er jakt og sex. Vi trenger mat og vi trenger å formere oss. Derfor trigges vi til å oppsøke dopamin mer og mer. Dopamin har vært svært viktig i menneskets utvikling. Bare tenk på urmennesket som måtte gå over fjell og vidde for å komme seg hjem til sin kjære. Forelskelsens rus var belønningen!
Lykkelig hilsen fra Melissa