Italienske Toscana byr på et fortryllende kulturlandskap, god mat og ikke minst utsøkt vin. Det er ikke det minste merkelig at UNESCO har plassert hele sju steder i regionen på den såkalte verdensarvlista. Her står nemlig opplevelsene i kø.
For mange er Toscana det nærmeste du kommer paradiset, Edens hage. Det er altså naturen, kunsten og gastronomien som trigger turister fra hele verden til å finne veien til denne delen av Italia. Leiebil, sykkel og turer til fots fører deg gjennom store og små byer. Det er smart å ha god tid, for inntrykkene og opplevelsene er overveldende.
Hovedstaden i Toscana
Firenze er Toscanas ubestridte hovedstad. Toscana-eventyret for de fleste begynner her. Katedralen Santa Maria (Dumo-katedralen), kunstgalleriet Ufizziene og broen Ponte Vecchio, som fører deg til «den andre siden» av byen, er steder de fleste besøker. Uffiziene har for øvrig stengt mandager og vær klar over at køen for å komme inn er lang, men det er verdt det.
Firenze er preget av renessansearkitektur, og de vakre bygningene er storslåtte og ligger som perler på en snor. Du får garantert antydninger til stiv nakke etter å ha kikket opp på alt det vakre som finnes.
Enorm bymur
Lucca, Pisa og Siena er andre byer som er vel verdt en visitt. Siena går for å være den aller vakreste byen i Toscana og det sier ikke så rent lite. Gamlebyen i Siena er fri for biler. Byen er intim og pulserende, men såpass liten at det er mulig å rekke over det viktigste til fots i løpet av en dag.
Pisa har sitt skjeve tårn, koselige små torg og trange gater. Lucca er berømt for sin enorme bymur og er utmerket for romantiske vandringer. Rolling Stones avholdt for øvrig konsert i byen da vi var i Toscana.
Ellers er det mange som glemmer San Gimignano på sin Toscana-rundreise. Det er dumt, for den vesle byen er koselig og spesiell siden det finnes spesielt mange og ruvende tårn i San Gimignano.
Mat i fokus
Om landskapet er vakkert med sine olivenlunder, vinranker og høyreiste sypresser, står maten i fokus. Det er ikke tilfeldig at italiensk mat har fått fotfeste verden over. Menyen er ofte tredelt – antipasti (forett), primi platti (mellomrett) og secondi platti (hovedrett). Pasta, risotto, gode grønnsaker og vellagrede fiske- og kjøttretter kan inntas på små familieeide steder eller mer internasjonale restauranter. Det første er å foretrekke.
Det er ikke mulig å komme unna vinproduksjonen når Toscana skal omtales. Sammen med Piemonte er Toscana Italias viktigste vinregion. Regionens stolthet er Sangiovesedruen. Vinprodusentene i Toscana har alltid prioritert kvalitet fremfor kvalitet. Majoriteten av vinmarkene ligger fra 150 til 500 meter over havet, slik at forholdene for å drive frem utmerkede druer er ideelle. Det er ofte stor temperaturforskjell mellom dag og natt, slik at druenes vitale syre og aroma bevares.
Flott eiendom
Det er mange vinslott og vinprodusenter som kan og bør besøkes i Toscana. Vi var så heldige at vi fikk avlegge en visitt på Marcesi de Frescobaldis flotte eiendom Castello di Nipozzanos. Slottet med sine enorme vinkjellere og utmerkede restaurant, ligger ved fjellkjeden Apeninene, øst for Firenze. Familien har en 700 år lang tradisjon for å lage gode viner. Frescobaldi-familien er av det adelige slaget etter å ha drevet med handel i 30 generasjoner og familien har levert vin til det britiske kongehuset i mange, mange år. Da oser det av kvalitet som man vil forstå.
Frescobaldis viner eksporteres til hele Europa. I Norge er det Palmer Group som er importøren, og vi kan for eksempel uten å blunke anbefale den røde Nipozzano Chianti Rufina Reserva 2014 og den hvite Frescobaldi Pomino Blanco 2016.
FAKTA
Det finne gode flyforbindelser fra Norge, Sverige og Danmark til de største byene i Toscana. Bruk for eksempel Firenze eller Pisa som utgangspunkt.
Lei bil, men parker gjerne utenfor sentrum og bruk apostlenes hester.
Vår og høst er beste reisetidspunkter. Om sommeren blir det ofte for varmt.