Fargene, menneskemylderet, støyen og luktene i Marrakech gir deg nærmest et lite kultursjokk. Det er overveldende og man reiser garanter ikke uberørt fra en slik heksegryte.
Marrakech er ikke den største byen i Marokko målt i innbyggertall, men byen er den mest eksotiske og afrikanske sammenlignet med mange andre byer av en viss størrelse. Marokko er et muslimsk land, og selv om turiststrømmen har gjort byer som Marrakech noe mer vestlig orientert enn tidligere, så er det viktig å innrette seg etter de seder og skikker som finnes i landet. Det gjelder her som ellers i verden.
Spennende labyrint
Fargene er det første som øynene og hjernen reagerer på. Lakserosa bygninger, lave sådanne, bader i sol og gir hele byen et spesielt sjarmerende inntrykk. Marrakech er med rette kalt den «røde byen».
Det er travelt i gatene og det kan være vanskelig å finne frem. Spesielt i den gamle bydelen Medina er det uoversiktlig og vrient for en nykommer. Det å bestille en autorisert guide på hotellet kan være en løsning, men bruker man litt ekstra tid, så er labyrinten av en by spennende å utforske på egenhånd.
Tiden står stille
I Medina føles det som om tiden har stått stille. Det hele minner om en filmkulisse, der det syder av liv og alle snakker i munnen på hverandre. Det bugner av mat, av tryllekunstnere, akrobater, spåmenn og bli ikke overrasket om en gatetannlege tilbyr å fikse tennene dine for en billig penge. Vi anbefaler å avstå, akkurat som det er grunn til å understreke at du må påregne å betale godt for deg om du takker ja til tilbudet om å ta en slange (ikke giftig) rundt halsen for et bilde eller to.
Mange er engstelig for å smake på all den fristende maten som freser på griller og på glovarme steinplater, men i følge kjentfolk skal det ikke være spesielt farlig. Fargerikt og velduftende er det i hvert fall.
I Medina er restaurantenes takterrasser et yndet sted å spise lunsj eller middag. Vær forberedt på at de fleste stedene ikke serverer alkohol, men går man innendørs på noen av de eksklusive stedene med hvite duker og høye stettglass, får man sterke dråper.
Besøk soukene
Torget i Medina bærer navnet Djemaa-el-Fna, som betyr De Dødes Plass. Torget ligger midt i gamlebyen og det er her som er det virkelige samlingspunktet. Litt nord for torget finner vi markedene, kalt soukene. Her kiler krydderluktene i neseborene og det finnes knapt noe som ikke er til salgs. De fleste andre markeder blekner sammenlignet med dette virvaret av en markedsplass, for i soukene tilbys radioer, beduinklær, blomster, tepper, sko og høns i skjønn forening. Selgerne er passe innpåslitne, men hyggelige. Unngå å vise interesse for noen du ikke kunne tenke deg å kjøpe. Pruting er vanlig, men det kan være vanskelig for en turist å finne riktig prisnivå for varene om det skulle være viktig.
Sør-vest for det store torget ligger den hellige bygningen, Koutoubia-moskeen. Moskeen ble bygd på 1100-tallet og har blant annet et 71 meter høyt tårn, som er byens høyeste. Moskeen og tårnet kan minne om La Giralda i Sevilla. Som ikke-muslim kommer du ikke inn i moskeen, men den er vel verdt å se nærmere på likevel. I sørøst ligger det jødiske kvartalet med navnet Mellah. Det staselige Bahia-palasset fra 1880 finnes i Mellah.
Bo i en riad?
Den andre bydelen i Marrakech heter Ville Nouvelle. Bydelen ble bygget av franskmennene og bærer preg av modernitet med sine brede gater, palmer og grønne midtrabatter. Parken Jardin Menara er betagende vakker, men Ville Nouvelle er for vestlig at man skal bruke altfor mye tid her. Opplevelsene og historiene ligger bokstavelig talt i Medina.
Det er mulig å bo i Medina eller utenfor. I Medina finnes såkalte riad, som er ganske rimelige og små hoteller. Det finnes ca. 300 av dem. Utenfor Medina ligger flere gode hotell-alternativer i forskjellige prisklasser.
1001-natt blir virkelig
Maten er god, ofte sterkt krydret og ganske rimelig. Kjøttgryta tagine, eller tajin, finnes på alle menyer og er en klassiker. Couscous er tilbehør til nesen alle retter. En tynn pannekake, beghrir, er vanlig til dessert. Det drikkes mye grønn te med sukker og mynte.
Prisnivået er generelt hyggelig og lavt, selv om alkohol ofte ligger på norsk nivå.
Unngå å reise til marokkanske storbyer i juni, juli, august og september. Varmen er kvelende i disse månedene, men ellers i året er Marrakech en reise verdt. 10001 natt-eventyret blir nemlig til virkelighet i Marrakech – når kultursjokket har lagt seg.