Spanjolene elsker kroketter, som finnes i mange forskjellige varianter. I denne utgaven av SPANIA I DAG, foreslår vi en oppskrift på disse munnfullene med sprø skorpe og med kremaktig fyll bestående av kylling og skinke. Kanel gjør susen!
1 time | Middels | Serveres alene, sammen med brød eller salat
Nødvendige ingredienser til 4-6 porsjoner
2 store kyllingfileter uten skinn
150 g Serrano-skinke, hakket
½ dl olivenolje, i tillegg olivenolje til frityrstekingen
1 løk, hakket
50 g hvetemel
6 ¼ dl melk
1 knivsodd kanel
Salt
Pepper
1 egg, skilt
Fint brødrasp
Lag maten slik:
Varm ½ olivenolje in n stekepanne på svak varme. Legg kyllingfiletene i pannen og stek i 10-12 minutter. Legg kyllingfiletene på en fjøl og la filetene bli kalde før du hakker dem opp.
Ha i løken i det som er igjen av olje i pannen. Stek løken i et kvarters tid på middels varme til løken er gyllen. Ha i mel og rør i 3-5 minutter, slik at blandingen tykner. Hell melken langsomt i pannen mens du rører. La alt koke i 5 minutter under stadig omrøring, slik a det blir en kremaktig, tykk saus. Skinken og kyllingen legges deretter i pannen. Smak til med salt, pepper og kanel. Sistnevnte krydder er meget viktig for på få den runde, gode smaken.
Ta pannen, eller kjelen om det benyttes, av platen g la alt kjølnelitt. Visp eggeplommen lett inn i sausen. La det kjølne av litt til.
Eggehviten viskes luftig og stiv i en bolle. Ha brødrasp i en annen bolle. Bruk en skje til å forme eggeformede baller av blandingen. Dypp den i eggehvite og deretter i brødraspet, Alt skal dekkes. Legg krokettene på en rist etter hvert som de er klare.
Hell olje i en frityrgryte til det står 7-8 cm. over bunnen. Oljen varmen til 190 grader celsius. Stek krokettene i ca. 4 minutter til de er gyllen brune. Legg em til avrenning på kjøkkenpapir. Hold dem varme til alle ferdige. Legg krokettene på et fat og server mens de er varme. Kan også med hell varmes i mikroovn senere.
Pikant smak
Kanel har en søt aroma og en pikant smak. Krydderet brukes i en rekke forskjellige matretter. Kanel er sunt, men kan være skadelig om forbruket er for stort.
Det finnes to typer kanel – Ceylonkanal/cinnamomum zeylanicum eller cinnamomum cassium. Førstnevnte er kjent som ekte kanel, mens cinnamomum verum som også går under navnet cassiakanel selges det mye av.
Forskjellen på de to kanel-variantene ligger i selve smaken. Cassiakanelen kommer fra Vietnam og Indonesia, mens ceylonkanelen kommer fra Sri Lanka, Madagaskar og Vietnam. Cassiakanelen er noe mer bitter i smaken.
Sunt, men giftig
I kanel fines stoffet kumarin. Det er kumarin som gir den gode smaken, men dette stoffet er også giftig. Det anbefales at man ikke spiser mer enn en halv teskje kanel om dagen. Kumarin kan nemlig skade leveren. Samtidig er det viktig å understreke ar kanel i små mengder er sunt for blant annet diabetes 2-pasienter. Kanel er også kjent middel mot diare og mot infeksjoner.
Ekte kanal har en søt aroma, smaker pikant og sparker litt godt i fra seg. Fargen er brungul og kan ligne på melis i konsistensen.
Fra bark
Kanel er en art av kaneltreslekten og krydderet skrapes av innsiden av barken. Trærne av Ceylonkanal blir mellom 10 og 15 meter høye.
I tillegg til å bruke kanel i mat, så benytter parfymeindustrien seg av kanel. I sjokolade finnes det kanel og i likør.
Kanel er kjent helt tilbake fra antikkens tid. Til Norge kom kanelen ca. 1600. I dag bruker nordmenn vel 150 tonn kanel i året.