Byen Figueres, som ligger et par mil fra Barcelona og en kort kjøretur fra de vakre strendene på Costa Brava, er forholdsvis liten og kanskje ikke spesielt vakker. Imidlertid har den verdenskjente kunstneren, Salvador Dali forvandlet sin fødeby til en turistmagnet gjennom sitt surrelistiske univers med navnet Teatre-Museu Dali.
Som om bygningen er landet fra en annen planet ligger det lyserøde museet med store egg og gyldne figurer på taket på en høyde midt i Figueres. Salvadors museum står i grell kontrast til de andre, litt grå og triste bygningene i Figueres.
Den fantasifulle Dali har åpenbart oppnådd det han ønsket, for museet vekker altså vel så mye oppsikt eksteriørmessig som innholdsmessig.
Litt smågal
Den surrealistiske, og høyst kontroversielle og kanskje litt smågale, maleren Salvador Dali ble født i Figueres i 1904 og han døde i sin fødeby i 1989. Kunstneren er begravet i kjelleren under museet. ET museum som man uten tvil kan fastslå er Dalis aller siste, store mesterverk.
Salvor Dalis kunstevner brakte ham verden rundt, men han var tro mot Figueres helt til det siste. Da byens borgermester lurte på om Dali ville donere et bilde til byen, så svarte han:
– Jeg vil ikke donere et av mine mesterverk til byen, men jeg vil bygge et museum, slik at mine arbeider vil overleve og bli husket etter min død.
Lenge før borgermesteren henvendte seg til Salvador Dali, så hadde kunstneren egentlig blinket seg ut en helt spesiell bygning i Figueres, nemlig byens teater, som stod der som en ruin etter en brann under den spanske borgerkrigen i 1939.
Åpnet i 1973
– Det er forutbestemt at mitt museum skal ligge her siden bygningen brent ned og jeg hadde min aller første utstilling her, fastslo Dali på sitt eksentriske og noe spesielle vis.
Salvdor Dali fikk, nær sagt som alltid, viljen sin og han fikk tilgang til bygningen. Det ble en stor oppgave og først i 1973 ble museet åpnet. Museet ble umiddelbart en publikumssuksess har vært det siden. Ingen andre museer enn Pradomuseet i Madrid har flere besøkende enn Dalis museum i vesle Figueres. På bakgrunn av dette, så forstår de fleste at trengselen er stor både ute og inne.
Man må påregne og stå i kø for å komme inn, men møt gjerne opp tidlig om morgenen en stund før det åpner. Da er køen minimal sammenlignet med kølengden utover dagen.
Hulter til bulter
Museet i Figueres har utvidet utstillingslokalene ved flere ganger og fremstår i dag som storslått og ikke minst oppsiktsvekkende i form og farger. Det er ikke et tradisjonelt museum i ordets rette forstand, for er det ikke snakk om kronologisk opphengning, kunsthistoriske kommentarer og samtidsforteller. Det hele er lagt opp som litt ”hulter til bulter” med smykker, bilder og installasjoner.
Man opplever altså¨et besøk her som surrealistisk, så det er ingen tvil om at Salvador Dali har skapt akkurat det han ønsket. Teatre Museu Dali er en slags totalopplevelse som holder liv i myten om at Dali var en eksentrisk, geniforklart kunstner som oppfattes som mentalt noe forstyrret.
Det fargerike Dali-museet er altså uten tvil den største attraksjonen i Figueres, men selv om den lille spanske byen kan virke noe loslitt, så har den kvaliteter. Ikke minst er det mye god bad og drikke i Emporda-regionen i Katalonia og det er, som nevnt, forholdsvis kort avstand til Costa Bravas forlokkende strender og gode badevann.
Figueres kan godt benyttes som base til for andre utflukter i området, men byens kompakte gamleby, de trange gatene, de mange kafeene og barene er interessante nok for den som ønsker seg fred og ro. Tempoet i Figueres er neddempet og rolig. En by for de som liker å spasere rundt og ta det med ro.
Besøk også Cadaques
Ønsker man å se mer av Salvador Dalis mesterverker, så ligger ikke byen Cadaques langt unna. Cadaques kan betegnes som en typisk ”hvit” spansk by med sine mange småhus som kneiser på høydene ut mot havet. I denne byen bodde Dali i en årrekke og på 1960-tallet fikk Cadaques tilnavnet Spanias St. Tropez siden så mange ungdommer søkte til byen for å feste og for å møte kunstneren.
Salvador Dalis hus i Cadaques er omgjort til museum og i huset finnes mange av hans originale verker, men vel så artig er å se nærmere på alle snurrepiperiene og detaljene inne i selve huset. Dalis tidligere atelier er også åpent for publikum.