Kamskjell og safran er ikke hverdagsmat for folk flest, men det forhindrer ikke at vi kan slå oss løs en gang i blant med ingredienser og smaker som ikke er helt vanlige.
35 minutter | Middels | Serveres med godt brød
Disse ingrediensene trengs til åtte personer:
1 /12 dl tørr hvitvin
900 g kamskjell, store og uten skall
1 ½ dl fiskebuljong
3 ss spansk olivenolje, extra virgin
En solid klype med safrantråder
2 hvitløksfedd, knuste
1 stor løk, finhakket
½ dl kremfløte
Noen få dråper sitronsaft
Bladpersille, finhakket
Salt
Pepper
Dette er fremgangsmåten:
Hell vin, buljong og safran i en kjele og la det koke opp. Demp varmen og la alt småkoke i et kvarter. Ha lokk på kjelen.
Skjær kamskjellene i tykke skiver, etter at skjellene er renset. La kamskjellene renne av på et kjøkkenpapir, ha på salt og pepper etter smak.
Varm olivenoljen i en panne. Tilsett løk og hvitløk, stek i fem-seks minutter. Tilsett kamskjellene og stek dem over middels varme i fire-fem minutter. Vær forsiktig med varmen, slik at skjellene ikke blir gummiaktige.
Ta kamskjellene opp av pannen og legg dem på et varmt fat. Hell safranlaken i pannen og la alt fosskoke så lenge at mengden væske blir redusert til det halve. Rør fløten forsiktig inn og la sausen småkoke til den tykner.
Legg kamskjellene tilbake i pannen og la dem ligge der i et par minutter på middels varme. Kryst over noen få dråper med sitron, ha på litt salt og pepper, samt ha et dryss med persille over som pynt.
Kostbart
Safran er blant de mest kostbare krydderne som finnes i hele verden. Spania er ikke lenger verdens fremste safran-eksportør.
Det er Iran som i dag er verdensledende på produksjon og eksport av safran. 95 prosent av all safranproduksjon kommer fra Iran.
Tidkrevende og dyrt
Safran høstes i løpet av et par uker i månedsskifte oktober og november. Det de tørkede arene fra safrankrokusen – Crocus Sativus L – som høstes og det går med ca. 75 000 krokuser, eller omtrent 175 000 arr, til en kilo. Safran på plukkes for hånd, så det er tidkrevende. 1 gram kan koste 100 norske kroner.
Safran brukes i en rekke forskjellige matretter for å gi maten en ekstra smak og for å farge den gul. Fiskesuppen bouillabaisse, paella, lussekatter og risotto er vanlig matretter man bruker safran i. Supper og sauser blir også ekstra gode med safran.
Safran brukes også i kjemisk industri til en viss grad.
Kjøp safrantråder
Safranen kom til Norge på 1600-tallet, men ble lite brukt. Gurkemeie ble og blir benyttet på grunn av høy pris.
I butikkhyllene finnes det safran og hvis man ikke kjøper ekte safran på markedet eller i butikken, så velg safrantråder og ikke safranpulver. Safranpulver kan være lureri og krydder av dårlig kvalitet.
Det finnes mange typer safran, men iransk, spansk og fransk safran går for å være de aller beste. Noen hevder at safran kommer fra Asia, mens andre hevder krokusen kommer fra Hellas.