Det hviner i bremser, folk snakker i munn på hverandre, vi slenges litt hit og dit i det trikk nr. 28 kjører på krabbegir oppover den siste lange bakken i en av Lisboas sju høyder. Trikken gir Lisboas besøkende akkurat de sightseeingsmulighetene som trengs, så det er ikke det minste merkelig at vi kjapt la vår elsk på både de gamle, skranglete og de moderne, strømlinjeformede trikkene.
Trikk nr. 28 og nr.15 er nok de to trikkelinjene som gir en turist størst utbytte. Løs enkeltbillett om bord, kjøptbillett i kiosken eller invester i en Lisboa Card for 24 eller 48 timer. Reis rundt, gå av og stig på der det passer. Trikkene kommer forholdsvis ofte og er altså helt utmerket å benytte seg av, slik de har gjort i den portugisiske hovedstaden siden 1837.
Lisboa fremstår i dag som en pulserende by tilpasset vår egen tid. Samtidig ser man generasjoner av historie i gater, torg og i bygningenes vegger, som er dekorerte med keramiske fliser. Dagens Lisboa er både gammel og ny – helt perfekt for en weekendreise om våren eller høsten. På sommeren er det lidelsesfullt varmt, mente alle vi snakket med.
Spasere rundt
Trikkene er vel og bra, men apostlenes hester fungerer også om disse er noenlunde friske og raske. Lisboa er en by der det både er hensiktsmessig og interessant å spasere rundt. Man kommer tettere på begivenhetene, det er enklere å stoppe og trigge nysgjerrigheten når man går rundt på egenhånd. De små tuk-tukene er også et greit transportalternativ.
Baixa er selve hjertet av den gamle sjøfartsbyen og følgelig en god start for en sightseeing. Her ligger shoppingmulighetene tett som hagl, akkurat som barene, restaurantene og konditoriene. Bydelen ble fullstendig gjenoppbygd etter det kraftige jordskjelvet i 1775. De fleste bygningene er i neoklassisk stil. Rossioplassen er Baixas viktigste torg, for her møtes innbyggerne til en kaffe og et glass øl. Det sosiale livet leves ofte her med de flotte barokkfontene som kulisser.
Lisboas eldste
Bare noen hundre meter mot elva Tejo ligger Praca do Comercio, kjent som Slottsplassen. Her samles store menneskemengder for å se sola gå ned bak den velkjente 25. aprilbrua og den enorme Kristus-statuen på motsatt siden av elva. Solfylt og deilig om dagen.
Alfama er Lisboas eldste bydel. Denne bydelen var den eneste som kom unna jordskjelvet i 1755 uten nevneverdige skader. Trange brosteinsbelagte gater, kirker, skjeve hus, kirker og små torg bidrar til sjarmen. Kjøtt og fisk selges fra hull i veggen, slik det alltid er gjort. På Miradouro das Portas do Sol og Miradouro Santa Luzia har man en fantastisk utsikt over Alfama og elva Tejo. Festningen Castelo de Sao Jorge og loppemarkedet Feira de Ladra bør besøkes. Det er trikk 28 som gjelder for å komme seg dit.
Trikk nr. 28
Belem er Lisboas historiske bydel med sine monumentale bygninger og severdigheter. Belemtårnet, oppdagelsesmonumentet, parkene og Antsiga Confeitaria de Belem, er steder som er verdt å besøke. Sistnevnte er et konditori med plass til flere hundre mennesker. Regn med noe kø på utsiden, men utvises tålmodighet blir dagen reddet av verdens beste Pasteis de Belem. En hjemmelagd variant av pasteis de nata, som er søt liten kake med eggekrem i butterdeig.
Den vesle kaka er nærmest Lisboas nasjonalsymbol og Pasteis de Belem har det helt særegne konditoriet bakt siden 1837. Trikk nummer 15.
Bairro Alto og Chiado er to bydeler, to tvillingsjeler som glir umerkelig i hverandre. Førstnevnte mest kjente som det hippe og bohemiske, mens Chiado er den elegante bydelen. Stedene utfyller hverandre og vi vart det både på dag- og kveldstid.
Når mørket fallerpå er Bairro Alto akkurat den perlen som en tørst, sulten og vitebegjærlig nordmann ønsker. Selv den lidelsesfulle og tradisjonsrike fadosangen fikk vi med oss i Bairro Alto. Lisboa har for øvrig eget fadomuseum og egne fadohus som tilbyr, mat, drikke og fadosang helt frem til dagen lysner.
Byens flotteste
Largo do Camoes er muligens byens aller flotteste torg. Det ligger akkurat i overgangen mellom bydelene. Ved siden av statuen av poeten Luis de Camoes ligger flere nydelige barer, som serverer kaffe av beste merke og 20 centiliters fatøl til kun en euro.
Santos tiltrekker seg folk som elsker jazz og andre musikkformer. Bydelen har mange gallerier og designbutikker. Det meste skjer rundt torget Largo de Santos.
Ømme muskler
Tar vi med bydelen Principe Real, som ligger som et slags platå over Bairro Alto og Avendia de Liberdade skal beina være hovne og musklene ømme. Avendia de Liberdade er paradegaten der alle de velkjente motehusene ligger. Lekkert, flott og kostbart.
Principe Real er en stillferdig, liten bydel med et par koselige torg og vakre bygninger. Ikke så folksomt som hos den mer kjente naboen, kanskje, men byens fremste utsiktspunkt finnes her. Fra Gloria-platået oppleves nemlig Lisboa fra oven.
En weekendreise krever både mat og drikke. I Lisboa finnes naturligvis mye av begge deler. Med besøk i overgangen fra vinter til vår, altså mars, ble det vått og tørt på hyggelige utesteder, trangbodde restauranter, lugubre barer og barer av internasjonalt format, hvor gin-menyen alene bestod av 100 forskjellige sorter.
365 bacalaooppskrifter
-Kjøp bacalao, sa vår hyggelige taxi-sjåfør og minnet oss om at det finnes like mange oppskrifter på bacalao som det er dager i året – altså 365.
Taxisjåføren hadde rett. Selv to forsøk med bacalao, som vi normalt er så glade i, falt ikke i smak. Salat som tilbehør og neddynget i ost ble ikke fisken slik vi er vant til. Det var nok mer selve oppskriften enn ingrediensene vi mislikte. Det finnes 353 andre oppskrifter på bacalao, så det er ingen grunn til å bli skremt. Bacalao finnes på alle menyer i Lisboa.
Ut av skyggen
Skalldyrene er gode og ganske rimelige. Billig og velsmakende er også suppene – spesielt caldo verde – som er lagd på grønnkål, poteter og røkte pølsebiter. Det portugisiske kjøkkenet er influert av Middelhavet og kolonitiden med krydder som kanel, koriander, piri-piri, safran og vanilje som base i mange retter.
Bakverket pasteis de nata er altså fortryllende godt og vi kommer ikke uten å nevne alle godsakene i glassmontrene i byens konditorier, som det er mange av og som har eldes med stil. Bytt ut tradisjonell hotellfrokost med portugisisk kaffe og ferske bakervarer på et lite sted som har fire bord inne og to ute. Lisboa er sjarmerende og forførende fra morgen til langt på natt.
Lisboa har tatt steget ut av skyggen, og er fullt på høyde med Paris, London, Madrid, Barcelona og Berlin.