Fylte tomater serveres som oftest som tapas eller som en forrett. Kan brukes som hovedrett også. Mulighetene er mange når det gjelder stuffingen i selve tomatene. Denne gangen har vi holdt oss til et sunt vegetar-alternativ.
50 minutter | Enkelt | Alene eller sammen med en enkel salat
Ingredienser:
4 st0re tiomater, gjerne såkalte bifftmaer
2 vprløk
½ boks mais
3 ss smøreost
4 soltørkede tomater
2-3 ss tapenade av oliven
En neve brødsmuler
Salt
Pepper
Basilikum
Slik gjør du:
Ovnen settes på 200 grader.
Skjær toppen av tomatene og ta ut all innmaten. All saften skal ut og husk at du får ut frøene. Ta vare på toppen.
Kutt vårløken og soltørkede tomater i små biter. Blant ingrediensene sammen – bortsett fra brødsmulene – som du tar opp i bollen helt til slutt, så stuffingen blir fast og fin.
Fyll tomatene helt fulle og legg på toppen. Legg tomatene i en ildfast form. Ha i litt vann. LA tomatene stå i ovnen på 200 grader i 15-20 minutter.
Stort bruksområde
Tomat har et omfattende bruksområde og benyttes i en rekke matretter verden over. Tomaten kan spises rå eller foredles gjennom steking eller koking.
Tomat kommer opprinnelig fra Syd-Amerika og kom til Europa med Columbus. Tomatplanten ble først brukt som prydplante og det var først på 1800-tallet at tomaten ble populær som mat i landene rundt Middelhavet.
Forskjellige farger
I Nord Europa ble tomaten først anerkjent og benyttet i matveien etter at den første verdenskrig var over. Det var i samme tidsrommet, kanskje noe før, at tomaten ble introdusert for nordmenn.
Tomat dyrkes i drivhus og på friland. Den mest vanlige sorten er røde, runde og ca. 4.7 centimeter i diameter med tre til fem fruktkamre. I dag finnes det en rekke forskjellige sorter på markedet, Det finnes gule, lyserøde og oransje tomater i ulike fasonger, samt smak. De minste cherrytomatene er ikke større en to centimeter i diameter, mens de største bifftomatene kan veie hele 250 gram på et meste.
Sunt og godt
Som salatingrediens benyttes tomater ofte og på toppen av smørbrød.
Tomat selges enten i løsvekt eller hengende på stilk.
Det finnes mye A- og C-vitamin i tomat. Tomat er kalorifattig og inneholder også mye mineraler samt store mengder lykopene, som blant annet kan hindre utviklingen av prostatakreft.
Tomatjuice er populært å drikke og brukes i drinker som Bloody Mary og Virgin Mary. Tomatsuppe er også en slager – både kald og varm.