Det finnes etter hvert en rekke akevitter å få kjøpt – enten i butikkene i Spania, på Tax Free eller på Vinmonopolet. Uansett type, så er Gildes Juleaquavit en klassiker som aldri går av moten. Her er historien bak en kjente akevitten.
Gildes Juleaquavit er den eneste av de norske akevittene som skifter karakter fra år til år. Den første juleakevitten fra Gilde kom i 1988 og siden har det norske folk fått en ny variant hvert år.
Det er næringsmiddelkjemiker og destillatør, Halvor Heuch vi kan takke for at Gildes Juleaquavit – og for så vidt mange andre drikkevarer med alkohol – holder høy kvalitet. Halvor Heuchs smak falt på hovedkrydderne karve, stjerneanis, anisfrø, fennikel, fiolrot og frø av kvann. Det hele satte han sammen i et egnet forhold og destillerte. Blandingen ble lagt på sherryfat som lå på lager hos Vinmonopolet i Trondheim.
Etter fire måneder var det tid for tapping. En akevitt med hele 42,5 volumprosent alkohol og med en sterk smak var født. Det ble produsert ca. 100 000 liter, som på den tiden var en anselig mengde. Etter hvert har alkoholprosenten redusert til 40. Smaken har også blitt snillere med årene. 2015 årgangen ligger et sted mellom avec og det man skal drikke til mat. En all rounder med andre ord.
Nordmenn drikker mest akevitt i november og desember, en salget går jevnt bra hele året. Eksporten har også tatt seg kraftig opp.
Gildes Juleaquavit betegnes av fagnettstedet Aperitiff som god og ikke for søt. Fargen er gyllen. Passer til alle julas matretter.
Pris 100 cl. ARG 219,50