Det er deilig med gås, ribbe, pinnekjøtt kalkun, lammestek eller torsk til julemiddagen, men i julehelgen ønsker også mange noe søtt å spise. Turron, panettone og polverones er typiske spanske søtsaker.
Turron fremstilles av mandler, honning, sukker og eggehvite. Det benyttes ofte tilleggsingredienser som nøtter, kandiserte frukter og sjokolade.
Mange varianter
Det finnes to hovedvarianter av Turron – en hard og en myk som på spansk heter henholdsvis Turron Duro og Turron Blando. Det finnes også en rekke andre smaksvarianter og alt pakket inn i flott julepakninger.
Turron kom til Spania med maurerne og det kan påvises produksjon av Turron i Spania fra 1500-tallet.
Det er fullt mulig å lage turron selv. Prøv denne oppskriften:
2 dl skåldede mandler, 5 dl sukker, 1 dl vann, 50 g glykose, 3 eggehvite, 25 g smør, noen få rø fra en vaniljestang er alt som trengs av ingredienser.
Bland sukker og glykose i en kjele, tilsett vann og kok dette opp på lav varme til temperaturen blir ca. 120 grader. Pass på at sukkerlaken ikke brenner seg og bruk termometer.
Stuvpisk deretter eggehvitene og pisk til skummet er helt stivt. Sjekk at temperaturen på sukkervannet holder minst 120 grader. Hell i 1 dl av dette ned i den stivpiskede eggehviten. Resten av vannet varmes opp til 150 grader.
Fortsett med å vispe eggehviteblandingen i ca. tre minutter. Når vannet har nådd 149-150 grader, så helles dette forsiktig ned i eggehviteblandingen. Viktig at dette skjer i tre-fire omganger, altså bare litt om gangen.
Alt må mikses videre i ca. et kvarter til bollen kjennes kald. Massen blir veldig sei. Tilsett frøene fra vaniljestangen, tilsett smør og miks videre. Tilsett tilbehøret og blant alt godt sammen.
Ta en brødform, legg folie i den og spray med litt matfett. Hell massen i formen og la den stå i kjøleskapet i minst 12 timer. Del kaka opp i passe biter og hell over litt melis.
Turron finnes å få kjøpt en rekke steder og produktene kommer i hovedsak fra byen Jijona, som også har et eget museum. Kanskje like godt å kjøpe Turron i butikken…
Høyt i kurs
Kaker står også høyt i kurs hos spanjolene. Det kan være både kremkaker og tørre kaker. Polvorones, Santiago, Panettone og, for ikke å glemme, selve Kongekaken Roscon de Reyes er blant kakene som finnes på spanske bord i jule og nyttårshelgen.
Polvorones er smuldret sandkakebakst dekket med sukker. Kommer fra det spanske ordet polvo som betyr støv. Det er som oftest mandelsmak på kakene, men kanel brukes også som ingredienser.
Panettone er en muffinskake som i i utgangspunktet kommer fra Italia. Kaka er lett og luftig, og består av kandiserte frukter samt rosiner. Det er en omstendelig prosess å bake en deilig ulekake av denne typen, så vi anbefaler å bestille en hos bakeren om man ikke er en skikkelig dyktig kjøkkenskriver. Panettone spises sammen med kaffe eller en søt vin.
Mange kaker
Roscon de Reyes – Kongekaken – spises nesten av alle på Helligtrekongersdag den 6. januar. Kaken finnes i dag i ulike varianter både når det gjelder størrelse og smak. Øverst på kaka troner bokstavelig talt en kongekrone. Kongekaken har smak av sitron og det brukes kandiserte frukter, som i Panettone. Disse to kakene selges nå litt om hverandre og mange velger kun en av kaketypene.
Tecula mecula er en kake med mandelsmak. Flao er ost og mint terte, som også kan smake av anis om mynten byttes ut. Det finne utallige bakverk i Spania akkurat som desserter. Det er tilstrekkelig å nevne Crema Catalana og Tocino de Cielo.