Med et bredt smil kommer Pablo Sbertoli oss i møte. Med et fast håndtrykk blir vi ønsket velkommen og smilet er på plass igjen. Direktøren er som en solstråle, der han står i oktober-sola utenfor administrasjonsbygget til Solgården.
Roberto Sbertoli virker avslappet og i godt humør, men han er egentlig litt stresset og har det travelt. Minnekirkens 40 årsjubileum er akkurat avviklet. På Solgården har det vært seminar og direktøren har sittet opptatt med styremøter. I tillegg er det full drift på Solgården.
Travel herremann
– Det er alltid mye å gjøre i denne jobben, men det har faktisk vært noe mer arbeid en periode nå enn det som er vanlig, innrømmer Sbertoli uten å klage. Han bare konstaterer faktum. Og smiler igjen.
Solgården ligger der som en perle, en oase ovenfor motorveien og med utsikt til Villajoyosa. Anlegget er utvidet og oppgradert flere ganger siden åpningen for over 40 år siden. Solide overskudd er pløyd tilbake i investeringer. Her er det nemlig ikke grådige eiere som med sine kleptomanfingrer er på jakt etter overskuddslikviditet for å fylle egne lommer. En norsk og en spansk stiftelse tar seg av drift og overskudd. Situasjonen virker like idyllisk som Solgården selv.
Sunn økonomi
-Vi har solid økonomi og driften går med overskudd hvert år, sier direktøren uten å ville avsløre hva årets overskudd blir. Det er for tidlig.
Det som er helt sikkert, er at Solgårdens belegg holder seg høyt. I 2015 ser det ut til å bli en beleggsprosent på 95-96. I praksis vil det si at det er ganske fullsatt året rundt – både sommer som vinter kommer nordmenn til Solgården for rekreasjon, for å delta i det sosiale og kulturelle livet som finnes på stedet.
Populære turer
-Mange av våre gjester kommer igjen og igjen. Flere av våre fellesturer blir alltid tidlig utsolgt, sier Sbertoli.
Gjennomsnittsalderen på Solgården er høy, over 70 år. Imidlertid er det også en del unge mennesker som kommer til Solgården. Ikke minst er fellesturene om sommeren populære. Her møtes generasjoner til avslapning, aktiviteter, sol, bad og god mat. Solgårdens erfarne ledere tar seg av aktivitetene, og gode sang- og musikkrefter entrer scenen mer eller mindre hver dag.
I mange år
De var i august 2009 at Roberto Sbertoli tiltrådte direktørstillingen ved Solgården. Han er bokstavelig alt varm i trøya nå. Før det var han leder av Solgårdens norske stiftelse, så Sbertoli kjenner alle sider ved driften gjennom mange års arbeid.
Roberto Sbertoli snakker godt norsk, men språket, utseende, den levende mimikken avslører at det ikke renner norsk blod i hans årer. Hans far er italiensk og hans mor spansk. Han er født i Buenos Aires i Argentina og vokst opp i Barcelona. Man utvikler internasjonal karakterstyrke av en slik bakgrunn.
-Hvor har du lært deg norsk?
-Det var min interesse for marinebiologi som i sin tid førte meg til Norge. Norske universitet og høgskoler ligger langt fremme på dette området, så det var naturlig å søke seg til Norge. Da må man lære seg språket. Det ble med ett år i Norge i første omgang, for norske myndigheter ønsket ikke at utledninger skulle ta opp studieplasser og fortrenge norske studenter, forteller Roberto Sbertoli.
Lykkes godt
Etter et år var han tilbake i Barcelona. Der fikk Sbertoli jobb ved det norske generalkonsulatet og i denne perioden kom han i kontakt med Solgården. Jobbingen for Utenriksdepartementet førte Roberto Sbertoli tilbake til Norge. Han ble der i mange år før han vendte hjem igjen til Spania og Solgården.
-Det å drive og jobbe på Solgården er langt fra noe one-man-show. Det er et teamarbeid, en slags livsstil, der vi alle trekker i samme retning. Vi er opptatt at våre gjester skal trives og tilrettelegger alt best mulig for de som er hos oss.
Så langt har direktøren og de ansatte lykkes umåtelig godt!