Frankrike er et berømt «matland», og sammen med Italia har landet lenge ligget på toppen av den prestisjetunge San Pellegrino-listen; listen over verdens beste restauranter. Men denne listen er i ferd med å endre seg. Spania er i siget takket være blant annet Ferran Adrià.
Av Rikke Iuell Printz
Ferran Adrià er en katalansk kokk, kjent fra restauranten El Bulli, som ligger litt utenfor Spanias nest største by, Barcelona. Der jobbet han som kjøkkensjef i 25 år, fra 1985 til 2010. I 1997 fikk restauranten tre stjerner i Michelinguiden, hovedsakelig takket være Adriàs eminente kokkekunnskaper. (I parantes kan nevnes at i år 2000 var El Bulli vertskap for hospiterende Lise Finckenhagen og Bjørn Svensson fra Bagatell i Oslo).
Gode råvarer
Adrià er en av de fremste kokkene i verden. Han ble født i Castelldefels, en forstad til Barcelona, 14. mai 1962. Det var her, ved oppvaskbenken på en fransk restaurant i sin egen fødeby, han startet sin karriere. En karriere som senere gjorde Ferran fortjent til tittelen «Verdens beste kokk».
Spania er et fantastisk «matland», med gode råvarer både når det gjelder kjøtt, fisk, grønnsaker og frukt. Tidligere var det Frankrike og Italia som høstet mest heder og ære når det gjaldt kulinariske fristelser, men det er i ferd med å endre seg i Spanias favør, både takket være de gode råvarene, og ikke minst mesterkokker som Adrià.
Skape «mat-kunst»
I mange år var det flere hundre kokker, mange med lang erfaring fra berømte restauranter verden rundt, som søkte på de rundt 30 praksisplassene på El Bulli. En av forutsetningene for å få begynne var gode spansk-kunnskaper.
Adrià stengte den populære og berømte restauranten i 2011. Årsaken var at han heller ønsket å skape «mat-kunst» enn «mat-kunstnere». Med andre ord; i stedet for å være læremester, ville han heller eksperimentere.
«El Bulli måtte dø for at El Bulli ikke skulle dø», skal den berømte kokken ha uttalt.
Ferran har utgitt flere kokebøker.
FAKTA
https://en.wikipedia.org/wiki/El_Bulli
Ferran Adrià (født 14. mai 1962) er en katalansk kokk, kjent fra El Bulli nord for Barcelona, der han var kjøkkensjef fra 1985 til 2010.
Restauranten har hatt tre stjerner i Michelinguiden siden 1997.
Ble stengt i 2011. Stedet er gjenåpnet som et slags matlaboratorium, men det serveres ikke mat til gjester