Altea på Costa Blanca er viden kjent. Mindre kjent er Alteas sjarmerende lillebror Altea la Vella, som ligger drøye tre kilometer nordover. Det finnes mange gode grunner til å ta en utflukt til Altea la Vella.
Altea la Vellas historie skriver seg helt tilbake til neolittisk tid. Det vil si siste del av steinalderen for 5-10 000 år siden. Senere har historien til det vesle stedet vært vekslende både når det gjelder bosetting og aktivitet.
Ble ny fart
Maurerne satte sitt preg på Altea la Vella i mange hundre år, som ellers i Spania, men som vi vet ble de svekket etter hvert. Indre motsetninger og kampen mot de kristne ble håpløs. For Altea La Vellas del førte dette til at stedet nærmest ble avfolket på 1500-tallet. Kun noen få ble igjen. Alle andre flyttet – enten frivillig eller av tvang.
Tidlig på 1600-tallet ble det på ny fart i bosettingen i Altea la Vella, som helt fram til 1607 het Altaya. Det ble bygd ny festning og bymurer. Altea la Vella fikk en oppblomstring og byen er altså avleggeren til langt mer kjente Altea. Etter hvert flyttet folk nærmere kysten. Ikke minst de som drev med fiske syns det ble for langt på dra de tre kilometerne inn i landet. Slik ble dagens Altea grunnlagt.
Del av Altea
Altea La Vella ligger på nordsiden av elva Algar og ved foten av fjellet Sierra de Bernia. I dag bor det ca. 600 mennesker i byen, som altså er en del av Altea kommune. Mange i Altea la Vella har i årevis ført en kamp for løsrivelse, slik at de kan bli en selvstendig kommune. Alle forsøkt har mislyktes.
Turistene kom til Altea la Vella på 1970-tallet. Etter hvert har det blitt en del fastboende utlendinger og andre som har fast eiendom i bydelen. Det er stille og fredelig med nærhet til både sjø og natur, så Altea la Vella er et godt utgangspunkt for mange som ønsker å slå seg ned på Costa Blanca. Fra åssidene kan man skue ut mot de blå kirkekupplene i dagens Altea.
Kirken Santa Ana
Opp i skråningen, bare noen hundre meter fra hovedgata som går gjennom Altea la Vella, ligger byens kirke. Den bærer navnet Paroquia de Santa Ana. Santa Ana er for øvrig byens skytsengel, som behørig feires i juli hvert år.
Kirken er arkitektonisk forholdvis enkel med et midtskip, to sidekapell og en åttekantet kuppel. Gatene rundt kirken er trange som mange spanske gater er. Folk som bor i området har åpenbart grønne fingre, for blomsterprakten er slående vakker.
Gode restauranter
Ellers har Altea de Vella alt et moderne samfunn trenger for å fungere. Det er postkontor, lege, butikker, kirke, skole, kulturhus og bibliotek.
Restauranttilbudet i Altea la Vella er overaskende både når det gjelder kvantitet og kvalitet. Minst 15 restauranter finnes i området og i tillegg kommer det flere små, hyggelige barer. Lammeskanken med potetmos på Mallol og fiskerettene hos Ca Toni er å anbefale om du gjør et stopp i Altea la Vella en eller annen dag.
FAKTA
- Kommer du på AP-7 tar du av mot Altea og deretter CV 755 mot Callosa dèn Sarria. Du skal ikke inn i Altea, da Alta la Vella liggere vel tre kilometer nord for byen.
- Kjører du 332-veien langs kysten kjører du også mot Altea la Vella og/eller Callosa.