Den travle kokken Solveig Rosland har bygget opp restauranten Mundo Pequeño til å bli en institusjon i Torrevieja.
Mundo Pequeño har i løpet av restaurantens 15 årige drift utviklet seg til å bli en institusjon i Torrevieja. Både på kjøkkenet og i spisesalen er det Solveig Rosland fra Bergen som er sjefen.
I sommer har Mundo Pequeño tonet ned det norske flagget, innleder den travle kokken.
-Turistene og feriefolket fra Norge vil jo ikke dra på norske restaurant når de er i Spania, sier Solveig mens hun lager seg en kopp kaffe og finner seg en stol i restaurantens bar. Derfor toner vi ned det norske om sommeren. Men, så blir gjestene tross alt veldig fornøyd når servitøren snakker norsk. De liker det eksotiske, men det er veldig greit at vi snakker norsk når det kommer til regningen og slike ting, sier kvinnen som er kjent for aldri å sitte i ro med et andpustent smil.
Toner ned det norske
Temperaturen i skyggen ligger i underkant av 30 grader og SPANIA I DAGs utsendte finner ingen typiske norske retter på menyen.
-Du må huske på at norsk husmannskost har 5.000 kalorier og det er ingen som vil ha det i 40 varmegrader. Det må litt kjøligere temperaturer til. Sommeren er tiden for lettere fordøyelige retter ved restauranten, forklarer hun.
-Det vi selger mye av er salater og, kanskje spesielt, fisk. Da går det i norsk laks og torsk. Skrei er dessuten veldig populært. Når skrei-sesongen begynner er det helt fantastisk hvor fin skrei vi får. Jeg garanterer at den vi får er ferskere enn den de selger på torget i Bergen, sier Rosland iherdig.
Krever topp kvalitet
Det må til ifølge Rosland, siden spanjolene aksepterer intet mindre enn det beste.
-De har jo topp kvalitet på sin egen fisk. Når det gjelder fiskeprisene så koster norsk laks mye mindre her i Spania enn den gjør på Rema.
Lutefisken er litt vanskeligere å få tak i. At lutefisken i tillegg blir dyr her i Spania sammenliknet med Norge provoserer Bergens-damen.
-Ja, det irriterer meg litt at alle skal sko seg på en kort sesong. Dessverre er det slik at alle leddene skrur opp prisen bare fordi det er en kort sesong. Den er jo ikke bearbeidet så mye.
-Er det kun nordmenn som bestiller lutefisk eller finnes det også utlendinger som liker lutefisk?
-Pussig nok er spanjolene glade i lutefisk, sier Solveig, før hun retter litt på brillene og fortsetter: Det har vært masse personer innom her som har hørt om norsk lutefisk og så kommer de altså hit for å prøvesmake.
Spanjolene elsker lutefisk
-Hvorfor tror du spanjolene har en forkjærlighet for lutefisk?
-Jeg tror det er så enkelt at de liker alt som har med fiske å gjøre. De er virkelig altetende når det gjelder fisk. Jeg har blitt så overrasket over at de bestiller og spiser lutefisk – selv etter at jeg har advart dem mot at det er ganske spesielt. De ser på retten som noe eksotisk og så er det jo slik at norsk mat kjent for høy kvalitet på fisken.
Vár for krydder
Når det er sagt innrømmer Rosland at de fleste spanjolene er ganske kresen og mange foretrekker sin egen mat.
-Spanjolene generelt er veldig vár for krydder og smaker. Det er derfor svært sjelden man finner dem på indiske restauranter for eksempel, ler restauranteieren. Det er typisk spansk å hverken ville prøve fløtegratinerte eller kokte poteter. De vil som regel ha sine pommes frites – som alltid. Heldigvis får vi stadig vekk gode kommentarer på Tripadvisor fra de andre spisegjestene våre. Det som gjerne går igjen er at de synes det er så kjekt å få servert ferske grønnsaker til hovedretten. Avhengig av sesongen kan man få kokte grønnsaker som blomkål, gulrøtter, brokkoli, og brekkbønner. Dette er det ingen andre som har. Jeg kan ærlig talt ikke skjønne hvorfor noen serverer fryste grønnsaker når vi har et vell av grønnsaker tilgjengelig på alle kanter. Men, i lengden vinner jo vi på det.
Venter spent
Nå er sommersesongen over for i år og Rosland venter nå spent på at pensjonistene skal komme sigende sørover igjen.
-Når pensjonistene er tilbake igjen for fullt vil vi igjen tone det norske flagget. Det er mange som sier at det å sitte her i solen og spise lutefisk, pinnekjøtt, ribbe og surkål er nydelig godt! Når vi kommer ut i oktober så blir det igjen kjøttkaker og fast raspeball-dag på torsdager. Lutefisk-sesongen begynner også allerede i begynnelsen av oktober.
Julemat-sesongen er derimot kort ved Mundo Pequeño.
-Vi slutter av mot slutten av desember, nærmere bestemt 20.desember. Da stenger vi for juleferie fram til 20.januar. I denne perioden reiser veldig mange skandinaver hjem til jul, og vi følger på en måte det samme mønsteret som dem. Vi har på en måte en kort sesong for julematen, fastslår hun.
-Hvordan er det å drive en bedrift i Spania?
-Det er ingen spanjoler som jobber her ved restauranten. Dette er egentlig litt tilfeldig, men har hatt med språket å gjøre. Det skyldes rett og slett at de ikke er flinke nok i engelsk. Man kan ikke jobbe som servitører når man ikke kan holde i gang en samtale. Blant spanjolene eksisterer det en motstand mot engelsk. Argumentasjonen deres går gjerne på at det er flere som snakker spansk i verden enn engelsk, men de forstår ikke at engelsk er arbeidsspråket over hele verden. Uansett om man skal drive business i østen eller i det tidligere Sovjet må man i dag beherske engelsk.
Et skikkelig heksehus
Rosland har også hatt blandede erfaringer med kjøkkenpersonalet ved restauranten opp i gjennom årene.
-Jeg har ansatt så mange dårlige kokker at jeg til slutt fant ut at jeg var flinkere enn samtlige av dem. Nå jobber jeg som kokke to dager i uken, mens Inga jobber de resterende dagene. Hun har vært her i 15 år og startet i sin tid i oppvasken. Jeg har trent henne opp og etterhvert har hun kunnet påta seg stadig flere oppgaver på kjøkkenet. Nå er det hun som lager de beste raspeballene. Når spisegjester spør hvor i Norge kokken kommer fra og jeg svarer Georgia, får mange hakeslepp. ¨Er det mulig?,¨ utroper de. Så hun er blitt veldig flink. Hun har igjen rekruttert og trent opp sin egen svigerinnen, så nå er dette virkelig blitt en liten familiebedrift.
-Mundo Pequeño er vel dermed også en utpreget kvinnebedrift?
-Ja, dette er et skikkelig casa de brujas, eller heksehus som det heter på norsk, ler Rosland.
- Navn: Solveig Rosland
- Født: Bergen
- Bosted: Torrevieja
- Yrke: Restauranteier og kokk
- Hobbyer: Maling og veskemaking