Spansk byråkrati og saksbehandling er ikke å spøke med. Det kan være vanskelig å komme inn i sakene – spesielt for utlendinger fra andre kulturer. I området La Siesta og San Louis i Torrevieja satser beboerne på samarbeid med kommunen. Der tar de opp problemene for å få dem løst.
Av Per Arne Skramstad
Geir Utnes er nordmannen som står i spissen for beboersamarbeidet i La Siesta-området. Han etablerte en egen Facebook-gruppe, som nå har nesten to hundre medlemmer. Utnes tok også initiativet til et bedre samarbeid med byens myndigheter – ikke bare for å klage, men for å få til konstruktivt samarbeid.
Den 8. mars var det kontaktmøte i Sjømannskirken – der et trettitall beboere fikk ta opp en rekke små og store ting som engasjerte dem. Torrevieja kommune rakte ut hånden, for å løse sakene. Denne ”hånden” heter Carlos Gonzales, nyansatt utlendingsansvarlig i kommunen.
Unngå unødig byråkrati
– Snakk med meg i stedet for å sende inn formelle klagebrev til kommunen. Bruk meg til å skaffe informasjon om saker. Ofte kan småting rettes uten en omfattende saksbehandling. Den invitasjonen har Gonzales gitt på flere kontaktmøter med nordmenn og andre utlendinger.
I Sjømannskirken 8. mars stilte han seg til disposisjon for alle som har ting de vil ta opp med kommunen.
Også under tidligere bystyrer har Torrevieja hatt kontaktpersoner for utlendingene i byen. Nå ønsker de lokale myndighetene å skape enda bedre kontakt. Gonzales møtte sammen med sin sjef, byråd Carmen Morate.
Parken skaper engasjement
Den store parken midt i hjertet av La Siesta skaper følelser i alle retninger. Området er delvis opparbeidet som park, men nå ligger det brakk, og blir ikke benyttet. Særlig britiske naboer klaget over parken, og den fare den kunne representere for publikum når den ikke blir ferdiggjort.
Det vil koste mer enn 1 million euro å få den ferdig, derfor valgte kommunen foreløpig å møte kritikken med et nettinggjerde rundt hele området. Dette kostet visstnok et sted rundt 20 000 euro.
Nå klager andre sinte beboere på at parken er utilgjengelig – ikke minst for de mange hundeeierne som bruker den flittig. Foreløpig er ikke porten inn til parken låst, kommunen har ikke bestemt seg for hva som videre skal skje, det fortalte Carlos Gonzales på møtet i Sjømannskirken. Men han lovte en snarlig avklaring.
Mange ting å klage på
Det manglet ikke på små og store saker å klage på i kontaktmøtet. Beboerne med Gunnar Utnes i spissen hadde satt opp et titalls punkter – som alle ble lovet videreformidlet i de kommunale irrgangene. Noen ble lovet løst umiddelbart, som opprensking av fortau og vanning av trær.
Manglende gatelys, farlige trær som henger ut over veien, råkjøring og parkeringsproblemer. Dette var noe av det som ble tatt opp i møtet.
Noen av problemene er generelle for hele Torrevieja.
Dårlig busstilbud og lite politi
Busstilbudet i Torrevieja er elendig, et fastslo kommunens egen representant. Ingen vet når bussen kommer og går. Nå vil kommunen vurdere å ta over denne virksomheten, og kanskje sette opp mindre busser med hyppigere avganger.
Kriminaliteten har økt påtagelig i området La Siesta og San Louis i den siste tiden. Det er for lite politi til stede – det vedgikk også kommunens folk. Det lokale politiet i byen er sterkt underbemannet, blant annet på grunn av skyhøyt sykefravær. Det er det lite kommunen kan gjøre ved. Men man håper på at det nasjonale politiet kan få en sterke rolle.
I løpet av april vil det bli arrangert et nytt møte på La Siesta – der kommunen vil komme med mer konkrete svar på problemene.

Parkeringen rundt helsesenteret på La Siesta er ofte et problem – de besøkende tar alle p-plassene i stedet for å benytte intern parkering.