Foran en fullsatt sal presenterte krimforfatteren Stig Smedsrud sin debutroman «Ingen nåde» på servicekontoret til Alfaz del Sol sist fredag. Det er tydelig at interessen for krim er stor for det var nesten ikke én ledig stol å oppdrive i lokalet.
-Da jeg og familie kom til Alfaz del Pi for kun fem uker visste jeg lite om at jeg skulle stå her i dag og ende opp med å ha flere boksigneringer på Costa Blanca. Det er uansett hyggelig å bli spurt og at så mange kunne komme på bokpresentasjonen, innledet den sympatiske Tønsberg-mannen for et lydhørt publikum.
Det var i fjor Stig Smedsrud debuterte med sin kriminalroman «Ingen nåde». Han er nå forfatter på heltid etter å ha jobbet som fengselsbetjent og datakonsulent i kriminalomsorgens IT-tjeneste i over tretti år.
-Hva handler ¨Ingen nåde¨ om?
-Hva kan jeg si uten å røpe for mye og likevel pirre interessen? Boken er i korte trekk en krimthriller som handler om fravær av empati og hvor langt mennesker er villig til å gå for penger. Handlingen sirkulerer rundt politimannen Kristian Brink og en gruppe politifolk som jobber med å etterforske en rekke mistenkelige overdosedødsfall…setter virkelig alle sprøytene selv?, spør forfatteren retorisk.
-Hvorfor begynte du å skrive?
-Jeg har alltid vært en kreativ person som har likt å skrive, lage musikk og male. Jeg har lest krim siden jeg var ganske liten og som mange andre startet det hele med Hardy-guttene og Larry Kent, mens jeg i voksen alder har holdt meg til forfattere som Jan Erik Fjell. I løpet av en lang arbeidskarriere har jeg vært borti mange kriminelle, og mitt eget forfatterskap startet i det små med en rekke noveller om ting som mange ikke vet noe særlig om – nemlig det som skjer i fengselet.
-Stemmer det at deler av boken ble skrevet i Spania?
-Ja, jeg reiste derfor til Malaga og bare skrev og skrev og det gav gode resultater. I tillegg til oppholdet i Spania leide jeg meg også et sted midt på Hardangervidda for å komme meg vekk og finne roen under arbeidet med boken. Når det gjelder selve skriveprosessen tror jeg det finnes like mange som det finnes forfattere. For min del trenger jeg isolasjon, spesielt når jeg forsøker å komme i gang med oppbyggingen av selve plottet, forteller Smedsrud.
-Hva trenger man for å bli forfatter?
-En datamaskin, masse kaffe, 10 prosent talent, og tålmodighet, tålmodighet og tålmodighet. Å skrive er beinhard jobbing fra morgen til kveld, slik at jeg har valgt å ha skrivefri i helgene. På en dårlig dag produserer jeg rundt 1.000 ord og på gode dager kandkje 3.000 ord. Dessuten er researchen viktig og på dette området har hjelpen jeg har mottatt fra Kripos vært helt fantastisk. Jeg har også mange andre medhjelpere, blant andre støvsugeren. Det er faktisk når jeg står og støvsuger at jeg klekker ut de beste idéene mine, noe konen min Anne Sofie selvfølgelig er svært fornøyd med, avslutter forfatteren som i disse dager også legger siste hånd på sin andre bok i triologien om politimannen Kristian Brink.