Anki Samuelsson, eller bare Anki -som de fleste kaller henne, priser jula og romjula med mye norsk og litt svensk julemat i sin restaurant, Scandinavian Home Cooking i Albir. På nyåret satser den driftige kvinnen videre, og ønsker å utvikle nye smaksopplevelser.
Av Øiving Karlsen
-Det skal bli moro å satse videre i 2016 sammen med mine ansatte. Her vil jeg også trekke frem min dyktige servitrise, Jossan. Hun ordner alt mulig i både kjøkkenet og med serveringen. Gjestene elsker henne. Heldigvis er tilbakemeldingene gjennom dette året også meget bra for oss. Besøkende som har vært innom restauranten gir tommelen opp, og veldig mange kommer tilbake, forteller Anki.
Fiskekaker og raspeballer
-De fastboende vet at jeg hver tirsdag serverer ”sagnomsuste” fiskekaker og torsdager er det raspeballer med tilbehør som har blitt populært. Ellers er det buffeer av forskjellig slag og tapas i mange former som er etterspurt. Men samtidig er det viktig å fornye seg litt nå og da, slik at gjestene får muligheter til å velge noe nytt. Stort sett lager og serverer vi skandinaviske retter, men også internasjonal mat står på menyen hos meg.
Gode råvarer
Anki, som opprinnelig kommer fra Trollhättan på vestkysten av Sverige har bodd i Spania i 15 år og drevet restauranten i Albir i seks år. Hun er utdannet kokk . Tidligere jobbet hun på restauranter i Alfaz del Pi. Norsk julemat lærte hun å lage på Reuma Sol for mange år siden. Og det er ikke bare ribbe som serveres til jul. Pinnekjøtt og lutefisk med råvarer fra Norge er populære innslag i matveien.
Nyttårs-fest
-Jeg holder stengt på julaften og juledagen, men i romjula er det full fart igjen, og vi legger opp til en festkveld på nyttårsaften med fire retters middag. Det er blitt tradisjon hos meg, og folk elsker det. Julemat har vi servert i mange uker nå, og man begynner å bli litt lei. Jeg har for eksempel ikke tenkt å spise tradisjonell julemat på julaften. Men middag denne kvelden overlater jeg til min amerikanske kjæreste, sier Anki med et smil.
Musikk
Restauranten har mange norske gjester gjennom året, men det er også svenske, danske, engelske, nederlandske og noen spanske. Stedet har også musikk enkelte kvelder i uka, og det er gjerne husmusiker Bernie som spiller opp.
-Når vi har musikk er det plass til 50-55 gjester inne, ellers kan jeg ta i mot 65 personer. I tillegg har vi en del uteplasser som kan benyttes de fleste månedene i året, forteller Anki Samuelsson.