For å beskrive Korfu er det enklest, og kanskje best, å ty til klisjene. Korfu er nemlig en av de grønneste øyene i Hellas og dermed kalles øya ofte den «grønne smaragd». Funklende, grønn og vakker med andre ord.
Korfu er den nordligste av de joniske øyene i Hellas. Øya har vært viktig i gresk historie, har en sentral plass i gresk mytologi og har vært et yndet reisemål i gresk historie i generasjoner. Korfus egentlige navn er Kerkyra eller Corkyra. Det hadde seg slik at havguden Poseidon forelsket seg i datteren til Asopus, nymfen Korkyra, som også bar navnet Kerkyra. Poseidon tok med seg sin utkårede til øya, som den gangen var navnløs, og kalte øya opp etter henne.
Korfu by er selve navet, sentrum, for alt som skjer på denne vakre øya.-Her lander flyene, hit kommer togpassasjerene og bussterminalen finnes også her. Kollektivtransporten er forholdsvis godt utbygd for de som har tenkt å farte litt rundt på egenhånd, men selv om bussene går ofte, så er rutetabellen ikke til å stole på. Vær ute i god, for å være sikker på å komme avgårde. Veinettet er det heller ingen runn til å klage på, så leiebil lan være et godt alternativ.
Mange trange smug
Byen er i seg selv et ferieopphold verdt. Med sine smale, sjarmerende smug og åpne plasser er Korfu by trivelig. Butikker er det mange av. Det samme med antall restauranter, kafeer og barer. Flere av forretningen er noe basarpreget, men koselige i all sin glorete enkelhet. Grekerne er gjestfrie og hyggelige, så man slipper de mest innpåslitne selgerne. Ekspeditørene sitter rolig med en kruttsterk kaffe og en røyk utenfor sjappene. De lar deg ta den tiden du trenger før e eventuell handel sluttføres. En handel som kan bestå av gull, sølv, keramikk, olivenolje eller skinnvarer.
Det er tydelige spor etter tidligere tiders historie i Korfu by. Det arkitektoniske bærer preg av venetiansk, gresk, britisk og fransk inspirasjon. Bygningenes overdådige søyler peker klart i retning det vi opplever og
ser i Venezia. Rådhuset er blant de mest storslåtte bygningene i byen. Gamlebyen står på UNESCOs verdensarvliste, og selv om altfor mange steder etter hvert kan skryte av det samme, gir det fortsatt et visst kvalitetsstempel.
Korte avstander
Pulsen slår hardest og høyst på Spianadatorget. På denne åpne plassen spilles det cricket. Folk i alle aldre samles for noe godt i glasset og for å skue utover torget, som er blant Europas aller største. Veien til en rekke av de vakre bygningene, samt festningen, er kort. Festningen, Palaio Frourio, er fra 500-tallet og har vært en trygg bastion gjennom historien. Den noe nyere festningen, Neo Frourio dominerer byens nordøstlige del. I denne delen av byen ligger også havnen og fiskemarkedet.
Hyggelige omgivelser er vel og bra, men svært mange som kommer til Korfu ønsker seg sol fra sommerblå himmel og salt, innbydende badevann. Begge deler er man sikret fra mai til september. Det finnes ca. 60 strender på Korfu, så det er mye å velge i mellom.
Populære strender
I Korfu by er det den kommunale stranda som er best besøkt og mest populært. Stranda ligger på sørsiden av det gamle fortet. Utenfor selve byen, i både vest/syd og nord/ øst, finnes det store og små strender. Selv om turisthordene kan virke noe belastende midt på sommeren, er det mulig å finne en liten, ledig badevik, som du kan ha helt for deg selv. Glyfada, Agios Godis, Arillas, Paleokastritsa, Chalikouna. Acharavi, Amiros, Benitses, Barbati og Agni er de aller mest innbydende strendene. Benitses er i seg selv en gammel fiskerlandsby som i dag er liten ferieby med hyggelige tavernaer, butikker og hoteller – i tillegg kommer altså de meget gode bademulighetene.
Den korteste veien til regionens hjerte, i dette tilfelle til grekerens hjerte, går via maten. Gresk mat er forholdsvis enkel, men like fullt velsmakende. Oljen, olivenene, den ferske fisken, det møre kjøttet og ikke minst de smaksrike grønnsakene kombineres til gode matretter. Prøv den frityrstekte osten Saganaki, kjøttgryta Stifdo og for ikke å glemme mezes. Mezes er grekernes svar på spanjolenes tapas, småretter av alle slag. Glem heller ikke den etter hvert så berømte hvitløksdippen tzatziki. Ta deg god tid og nyt måltidet. Start eller avslutt måltidet med et lite glass ouzo, for på den måten virkelig å få kjent på grekernes tradisjoner.
Stress ned
Stress er et forholdvis ukjent begrep for korfiotene, som Korfus befolkning kalles. Velg gjerne en taverna fremfor en typisk restaurant med hvite duker. Tavernaene pleier å ha minst like god mat til lavere priser.