Villajoyosa er kjent for sine nydelige strender og gode badevann, men bak tykke bymurer skjuler det seg historiske skatter og en sjarme som gleder de fleste. Gamlebyen i Villajoyosa gir deg bokstavelig en fargesterk opplevelse.
Villajoyosa, den sjarmerende kystbyen på Costa Blanca, er kjent for sine fargerike husfasader, rike historie og lange tradisjon som fiskerlandsby. Byen byr på en unik blanding av kultur, strandliv og autentisk spansk atmosfære – et reisemål som frister både historieinteresserte og solhungrige besøkende.
Mye å by på
Langs den livlige strandpromenaden kan man nyte lokale delikatesser, som fersk sjømat og sjokolade fra byens kjente Valor-fabrikk, mens man tar inn den avslappede stemningen. Villajoyosa har også mye å by på for den historieinteresserte, med blant annet ruiner fra romertiden, bymurer fra middelalderen og det gamle fiskerkvarteret som vitner om byens stolte maritime tradisjoner.
Vi må tilbake til bronsealderen for å finne den første bosettingen i området. På toppen av åskammen, med utsikt til Middelhavet, har grekere, fønikere og romere bodd og levd. Gamlebyen i Villajoyosa hadde sitt økonomiske og kulturelle høydepunkt under romertiden. På 1600-tallet bodde 1 000 personer i gamlebyen som siden har økt innbyggertallet jevnt og trutt.
I dag er det totalt bosatt cirka 37 000 i Villajoyosa.
Viktig forsvarsverk
Det er funnet en rekke verdifulle gjenstander av arkeologer som har saumfart område. I byens historiske museum er mye utstilt. I mange år var det opplest og vedtatt at den romerske byen Alonis hadde ligget i gamlebyen, men det er senere funnet rester etter den romerske byen ved utkanten av gamlebyen. Det tyder på at Alonis i sin tid lå ved byens elveutløp.
Villajoyosas gamleby var i generasjoner en viktig forsvarstilling mot pirater og andre røvere. Det er i denne historiske kontekst vi må forstå at de tykke bymurene og ikke minst alle vakttårnene. Det flotteste av dem alle, er La Torre del Aguilo, fra 1500 tallet, er fire meter bredt, fire meter langt og hele åtte meter høyt. Utsikten er formidabel.
Norsk vinhandel
Kirken i gamlebyen har gotiskinspirert arkitektur ble bygd samtidig som den siste bymuren ble satt opp. Vi snakker altså fortsatt om 1500-tallet. Kapellet er bygd noe senere og på en måte gitt til Santa Marias ære, som er byens skytshelgen.
Nordmannen Magnus Handeland driver vinbutikk ved inngangen til gamlebyen, der det også finnes et par enkle og koselig barer. Ellers er det lite næringsvirksomhet i gamlebyen. Folk loffer rundt i de trange brosteinsgatene, snakker sammen og har det trivelig. Stress virker som en helt ukjent faktor her.
Kardemommeby-hus
Gamlebyen slutter og begynner ved stranda. Det er bare å gå opp bakken, se etter kirketårnet og bymurene, så er man inne i gamlebyen.
De fargesprakende, kardemommebylignende husene syns godt fra strandpromenaden, der de i all sin praktfulle skjevhet nærmest lener seg mot hverandre i gjensidig kjærlighet til hverandre. Husfargene er ikke tilfeldig valgt, for fiskerne valgte slike sterke farger på husene for at de lett skulle finne veien hjem etter at dagens fangst var sikret. En annen historie, fastslår at husfargene er identiske med fiskernes farger og båtene de hadde. Fiskerne har uansett æren for at hele fargepaletten er benyttet i husmalingsøyemed.
Gamlebyen i Villajoyosa er fredet og står på UNESCOs verdensarvliste. Byen står i sterk kontrast til resten av feriebyens mange høyhus og travelhet.
Fakta
Villajoyosa ligger vel tre mil fra Alicante og ganske tett på Benidorm på Costa Blanca.
Byen har vel 30 000 innbyggere og har mange turistbesøk, samt en rekke fastboende. Flere nordmenn bor fast her. Flotte bademuligheter og restauranttilbudet er ganske omfattende. Det er gode bussforbindelser til og fra byen.

Trangt om plassen inne i husene i
gamlebyen i Villajoyosa og dermed
henges sykkelen utenfor balkongen.