Tapas, sunne frokoster, en nasjonal gastronomikongress for kvinner, og en gigantisk coca de mollitas (se under) – det er bare noen av høydepunktene i programmet Alicante kommune har presentert for årets andre kvartal som spansk gastronomihovedstad 2025.
Byrådene for turisme og servering, Ana Poquet og Lidia López, lanserte denne uken det nye programmet i samarbeid med representanter fra det lokale serverings- og reiselivsnæringen. Begge fremhevet den store tiltrekningskraften tittelen har gitt byen og det sterke engasjementet fra bransjen.
– Dette er en levende, åpen satsing hvor nye initiativer fortløpende legges til. Den er et resultat av mange års dedikert arbeid fra dyktige fagfolk i Alicantes serveringsliv, uttalte Poquet og López.
Fra tapas til frimerker: Et variert matprogram
I løpet av årets første måneder har Alicante allerede arrangert flere matfestivaler, inkludert «Alicante – risens by», påskeaktiviteter og fått sitt motiv på fem millioner ONCE-lodd. Byen har også vært vertskap for innspillingen av en episode av MasterChef, og deltatt på messer som Madrid Fusión, HIP og ITB Berlin.
Fra april til juni fortsetter Alicante med en rekke gastronomiske aktiviteter både lokalt og internasjonalt.
Programhøydepunkter fremover
April
- Deltakelse på Salón del Gourmet i Madrid
- Mercat Fest i bydelen Carolinas
- Live matlagingsshow (showcooking) med fokus på ris
- Presentasjoner og konkurranser i Albacete og San Sebastián
Mai
- 8. mai: Unge kokker viser seg frem på Tast a la Rambla i Barcelona
- 10.–11. mai: Kvinnekongress i gastronomi med over 150 deltakere
- Fotokonkurranse med mattema og stor gallakveld for handel og servering
- Gastronomiske kvelder og vinsmaking på borgen Castillo de Santa Bárbara
- 29. mai: Feiring av «Vinens dag» i samarbeid med DO Winecanting
- Destinasjonspresentasjon i München, med Michelin-kokken Joaquín Baeza Rufete
Juni
- Laging av gigantisk “coca de mollitas” (tradisjonell bakst) i gatene
- Tapa-rute i anledning Verdens Tapadag (16. juni)
- Ny runde med sunne frokostruter – “almorçarets saludables”
- Menytilbud i forbindelse med Hogueras-festen og gastronomiske fyrverkerikvelder på borgen
- Lansering av et offisielt frimerke fra Correos med motiv fra Alicantes matverden
- Deltakelse i Turespañas 40-årsjubileum i Valencia
- Internasjonalt matarrangement i Manchester, ledet av alicantinske kokker
Internasjonal smak av Alicante
Byråd Poquet annonserte også at det i løpet av høsten vil bli gjennomført turist- og gastronomikampanjer i Roma og Milano, for å styrke Alicantes synlighet på det italienske markedet.
Alicante, som i januar tok over tittelen som gastronomihovedstad etter Oviedo, planlegger matrelaterte aktiviteter gjennom hele 2025 – og fortsetter dermed å sette byen på kartet som en av Spanias fremste matdestinasjoner.
Hva er Coca de mollitas?
Coca de mollitas er en tradisjonell bakst fra provinsen Alicante og den sørøstlige delen av Spania. Den tilhører familien av “cocas”, som kan minne litt om pizza eller focaccia, men er typiske for Middelhavsregionene i Spania.
Coca de mollitas består av to hoveddeler:
-
En tynn bunn laget av enkel brød- eller paideig.
-
Et dryss av “mollitas” på toppen – som betyr smuler på valenciansk. Dette er en smuldretopping laget av mel, olivenolje (eller svinefett) og salt, og noen ganger litt gjær for lett heving.
Toppingen bakes gyllen og sprø i ovnen og gir cocaen en enkel, men veldig karakteristisk smak og tekstur.
Når og hvordan spises den?
Coca de mollitas spises gjerne:
-
Som frokost eller mellommåltid
-
Til kaffe eller ettermiddagste
-
På folkefester og markeder
-
Som en typisk “matbit” under lokale feiringer
Den serveres som regel uten fyll, men det finnes også varianter med søt deig eller fyll som tomat, tunfisk eller pølser.
Oppskrift: Coca de Mollitas – Spansk smuldrekake fra Alicante
Tid: ca. 1 time | Vanskelighetsgrad: Enkel | Porsjoner: 6–8 stykker
Ingredienser
Til bunnen:
-
250 g hvetemel
-
80 ml olivenolje
-
80 ml hvitvin (evt. vann)
-
1 ts salt
Til smuldretopp (mollitas):
-
200 g hvetemel
-
100 ml olivenolje (evt. 50/50 olivenolje og smeltet smør eller svinefett)
-
1/2 ts salt
Slik gjør du
1. Lag bunnen:
-
Bland hvetemel og salt i en bolle.
-
Tilsett olivenolje og hvitvin gradvis.
-
Elt sammen til en jevn og smidig deig.
-
Kjevle ut deigen til en rektangulær eller rund form, ca. ½ cm tykk.
-
Legg den på et bakepapirkledd stekebrett.
2. Lag mollitas (smulene):
-
Bland mel og salt i en annen bolle.
-
Hell i oljen (og evt. smør/svinefett) litt etter litt, mens du blander med fingrene.
-
Bland til du får smuler – det skal ikke bli en sammenhengende deig, men store, grove smuleklumper.
3. Montering og steking:
-
Strø mollitas jevnt over bunnen.
-
Stek i forvarmet ovn på 180 °C (over- og undervarme) i ca. 30–35 minutter, til smulene er gyldne og sprø.
Tips!
-
Server den lunken eller romtemperert – gjerne med et glass søt vin eller kaffe.
-
Noen drysser litt grovsalt eller rosmarin over før steking for ekstra smak.
-
I enkelte varianter brukes også anislikør eller appelsinskall i deigen for en liten tvist.