Lam hører påsken til og vi anbefaler en litt ny vri på påskelammet: Spansk grytestek. Enkel å tilberede og velsmakende mat for de aller fleste.
1 time og 50 minutter | Enkelt | Serveres med kokte/ stekte poteter/potetmos
Du trenger disse ingrediensene til 4-6 porsjoner:
1, 5 kg utbenet surret lammestek
1 stor løk
2 ss olje
4 båter finhakket hvitløk
1 ts salt
1 ss paprikapulver
1 ts chilipulver eller finskåret fersk chili
3 ss frisk finhakket rosmarin
3 ss finhakket mynte
2 røde paprikaer i biter
3,5 dl hvitvin eller 5 dl hønsebuljong
Gjør slik:
La løk og hvitløk surre i olje i en stor gryte i et par minutter. Legg steken i gryta og la steken få en fin, brun farge over alt. Stikk et steketermometer i steken, ha på krydder, urter og paprika. La alt surre sammen i to-tre minutter. Hell over hvitvin eller hønsebuljong. Kok opp.
Steken skal trekke under grytelokket rett under kokepunktet i ca. 1 time og 25 minutter. Steken er passe rosa på 70 grader.
Når steken er ferdig skal den hvile i 15-20 minutter før den skjæres opp i passende tykke skiver. Mens steken hviler lar du sausen koke opp. Hvis sause er for tynn bruk litt maisenna.
Grusom historie
Historien knyttet til tradisjonen om på spise lam til påske er ganske grusom. Vi må tilbake til Det gamle testamentet 2.Mosebok for å finne bakgrunnen for påskelammets betydning på middagsbordene.
Moses skulle lede slavene ut av Egypt og slavene var israelitter, et jødisk folk. Gud sa til Moses at han skulle be alle jødiske familier ofre et års gammelt lam, smøre bod på dørene i huset, for at Farao – som var motvillig til å frigi slavene – skulle se Guds styrke. Herren ville selv gå gjennom landet og ramme egypterne. Alle førstefødte guttebarn og førstefødte i buskapen skulle dø.
Imidlertid ville herren gå forbi husene («forbigang») som var merket med blod og la den førstefødte få leve.
Symbolsk verdi
Påske betyr opprinnelig «forbigang» som stammer fra det hebraiske ordet peasch og det er nettopp nevnte hendelse som ligger bak.
Lammet har en stor symbolsk verdi i kristendommen, som tross alt springer ut av jødedommen, for at det markerer jødenes utgang Egypt og at lammet er et bilde på Jesus.
Lam kan spises av både muslimer, kristne og jøder. Lam brukes mye i Midtøsten, men også i mange andre land har lammekjøtt en stor plass i mathistorien. I USA derimot har sauekjøtt aldri fått kulinarisk fotfeste. Amerikanerne sverger til oksekjøtt.
Ikke påskeharen…
Utover mat som kjøtt, ost, smør og melk, så har sauene spilt en vesentlig rolle når det gjelder å skaffe folk varme klær gjennom generasjoner. Skinnet brukes blant annet til pergament.
Når alt kommer til alt, så forbinder nok vi i vår vestlige kultur lammespising så mye med religion. Påskelammet har på mange måter bare vokst seg inn i vår kultur over tid. Akkurat som egg og påske. Egg representerer det nye livet og Jesus oppstandelse. Påskeharen derimot har ingen link til de religiøse tradisjonene…