Pedro Sánchez: “Vi er blant de europeiske landene som bidrar mest til fred, sikkerhet og gjenoppbyggingen av Ukraina”.
I en tid preget av usikkerhet og internasjonale utfordringer, har Spanias statsminister, Pedro Sánchez, fremhevet landets viktige rolle på den globale scenen, og understreket at Spania er blant de europeiske nasjonene som bidrar mest til fred, sikkerhet og gjenoppbygging av Ukraina.
Under en kontrollsesjon i den spanske kongressen, der han ble utfordret av opposisjonen, forsvarte Sánchez Spanias utenrikspolitikk og landets plass i et internasjonalt klima preget av “usikkerhet” og “mangel på handling.” I sitt svar understreket han at Spania er et “konstruktivt” og “deltakende” land, og at Spanias innsats på områder som elektrisitetsmarkedet, den iberiske løsningen og det europeiske gjenopprettingsfondet har satt landet i en ledende rolle i EU.
“Vi er blant de EU-landene som bidrar mest til fred, sikkerhet og, ikke minst, til gjenoppbyggingen av Ukraina,” sa Sánchez. Han påpekte videre at Spania er godt forankret i viktige internasjonale fora, som i Kiev, på Vestbredden og i Brussel, og at dette har gitt landet “respekt, støtte og beundring fra det internasjonale samfunnet.”
I tillegg fremhevet Sánchez de grunnleggende prinsippene som har formet Spanias utenrikspolitikk de siste årene: europeisme, multilateralisme, og forsvaret av internasjonal rett, særlig internasjonal humanitær rett. Han understreket at disse verdiene har plassert Spania i en sterk internasjonal posisjon, og at dette er noe som har blitt anerkjent av det globale samfunnet.
Økonomisk og sosial fremgang
Sánchez ble også spurt om den politiske koalisjonen som leder Spania, og han svarte med å påpeke at til tross for den politiske fragmenteringen i parlamentet, har regjeringen klart å drive landet fremover. Han nevnte som eksempel at Spania har hatt den største veksten i eksportene siden pandemien i 2020, og at landet nå er den nest største aktøren i Europa når det gjelder fornybare energikilder.
Videre trakk han frem at Spanias økonomiske fremgang skjer parallelt med politiske tiltak for omfordeling av rikdom, blant annet gjennom høyere pensjoner og den historiske økningen i den minste interprofesjonelle lønnen. Han påpekte også at Spania nå er et av de fire EU-landene som har redusert ulikhetene mest, og at fattigdomsrisikoen har nådd et historisk lavt nivå.
Reduksjon av ulikhet og sosial politikk
Når det gjelder de sosiale og økonomiske utfordringene landet står overfor, har regjeringen ifølge Sánchez vært opptatt av å endre vekstmodellen og samtidig omfordele rikdom. Han trakk frem viktigheten av den minste nødvendige inntekten, oppjusteringen av pensjonene og økningen i den minste interprofesjonelle lønnen som eksempler på tiltak som har hatt stor betydning for å redusere økonomisk ulikhet i Spania.
Sánchez benyttet også anledningen til å fremheve regjeringens innsats for likestilling, spesielt gjennom fornyelsen av statspakten mot kjønnsbasert vold, som ble støttet av de fleste parlamentariske grupper – med unntak av den ytterste høyresiden. Innen boligpolitikk fremhevet han regjeringens arbeid med å implementere en ny boliglov og å etablere en statlig boligselskap for å møte utfordringene på boligmarkedet.
Sammenfattende understreket Sánchez at regjeringen jobber for en sosial, politisk og økonomisk transformasjon som vil bidra til en mer rettferdig og bærekraftig fremtid for Spania.
Foto: La Moncloa