Når det kommer til spansk gastronomi, er det nok ingen i Spania som er mer kunnskapsrik enn Dabiz Muñoz.
Kokken fikk internasjonal anerkjennelse i 2010 etter å ha fått sin første Michelin-stjerne, og siden har han bare vokst.
SE OPPSKRIFT PÅ COCIDO NEDERST I SAKEN!
Nå har han tre stjerner, i tillegg til å bli å ha blitt kåret til ‘Verdens beste kokk’ tre år på rad.
Mens Andalucia er kjent for sin olivenolje og Valencia for sin paella, sier Muñoz at det beste stedet å spise i Spania er Madrid.
Det burde ikke komme som noen overraskelse, ettersom kokken er født og oppvokst i byen, og har nytt godt av det kulinariske mangfoldet fra ung alder av.
Han hevder at Madrid er unik fordi du kan nyte forskjellige retter på hvert hjørne.
“Men det er ingen bedre ettermiddag enn å sitte på et restuaranthjørne å spise en cocido med venner og snakke om padel,” uttaler han.
Den typiske madrilenske retten er Muñozs favoritt og støtter bare Madrids rykte som et utmerket feriemål for matelskere.
SE OPPSKRIFT PÅ COCIDO NEDERST I SAKEN!
Det er også en rett som kan tilpasses smaken til hver enkelt gjest, da ingredienser kan tilsettes eller trekkes fra etter personlig preferanse. For meg er den min mor gjør den beste, og den skal jeg vise deg i denne artikkelen.
Hvor kommer “Cocido Madrileño”-oppskriften fra?
Hvis du tenker deg om, så snart ild og leire ble oppdaget, besto de første oppskriftene i å blande vann og mat sammen i en leirgryte og sette det på bålet til ingrediensene var myke og spiselige. Det var litt av en revolusjon innen forhistorisk matlaging.
Men det er tre nyere versjoner av opprinnelsen til lapskausen. I følge noen gastronomiske historikere er opprinnelsen til Cocido eller dens forgjenger å finne i en jødisk rett: “Adafina”. Andre mener dens opprinnelse er arabisk, som ordet Adafina ser ut til å antyde: ‘skjult, nedgravd, skjult mat’. Noen historikere anser “olla podrida” som stamfaren til “Cocido”. Fønikerne introduserte muligens denne eldgamle castilianske retten.
Cocido ingredienser
Tilberedningstid 10 min
Steketid 120 min
Total tid 120 min
Ingredienser 4 porsjoner
200 g / 0,4 lb / 7 oz kikerter
300 g / 0,6 lb / 10 oz Morcillo (biff)
100 g / 0,2 lb / 3,5 oz Serrano skinke
100 g / 0,2 lb / 3,5 oz Bacon
100 g / 0,2 lb Svinekjaker
200 g / 0,4 lb / 7 oz ribbe av okse
2 ferske chorizos
1 Blodpudding
150 g / 0,3 lb / 5 oz nudler (Fideo Cabello de Angel)
150 g / 0,3 lb Høne- eller kyllinglår
2 poteter
1/2 kål
2 gulrøtter
En løk
2 eller 3 nellik
Vann
Salt etter smak
Slik gjør du:
Ha alt av kjøtt og bein unntatt chorizo og blodpuddingen i en stor gryte. Dekk deretter med vann og sett over varme til det begynner å koke. Fjern skummet som dukker opp på overflaten med en øse. Kok i omtrent en halvtime. Fjern skum igjen og tilsett gulrøtter og løk med nellik i kjelen. Tilsett kikertene og la det småkoke i ca en time.
Nå er det på tide å tilsette kål og poteter. Ytterligere tjue minutter med koking vil være nok til potetene og kålen.
Smak på kikertene; hvis de er møre, har du alt klart samtidig. Husk at kikertene dine eller noe av kjøttet, for eksempel, kan trenge lengre tilberedning, i så fall kan du fjerne de ferdige ingrediensene fra gryten og fortsette å koke til alt er mørt.
Pass på at det alltid er nok vann under kokeprosessen. Mens du avslutter denne prosessen, kan du koke chorizo og blodpudding i en egen gryte i ca. 20 minutter, selv om det finnes versjoner av denne oppskriften som også koker den i samme gryte sammen med resten av ingrediensene.
Nå er det på tide å servere kjøttet på den ene siden og grønnsakene på den andre og begynne å lage nudelsuppen. Kok opp buljongen med alle ingrediensene fjernet. Du kan la noen kikerter og små biter ligge i buljongen. Tilsett nudlene og kok dem i 5 minutter. Tilsett salt, og nå har du alle delene av dette fantastiske måltidet klart.
Den særegne måten å servere lapskausen på kalles «en tres vuelcos» på tre ganger. Det viser til hvordan maten ble fordelt mellom familiene i de gamle husene. Suppen og grønnsakene til besteforeldre, barn og kvinner og kjøttet til mannen i huset som pleide å gjøre mest fysisk arbeid og derfor krevde mest energi. Nå for tiden vil vi alle starte med å spise nudelsuppe. Og så en tallerken med kikerter og grønnsaker og en annen med hakket kjøtt.
Smakelig måltid.