Estofado a la catalana – oksegryte med grønnsaker – er en velsmakende og noe tung matrett. Retten passer utmerket på mørke vinterkvelder. Det finnes mange forskjellige oppskrifter på estofado, som kan sammenlignes med nordmenns lapskaus.
3 timer | Middels | Serveres med hvitt brød
Nødvendige ingredienser til 6-8 porsjoner:
1 liter rødvin
1 ts malt kanel
½ ts malt kryddernellik
2 ts nymalt pepper, pluss litt ekstra etter smak
Salt, etter smak
Ca. 1,6 kilo oksekjøtt, skåret i terninger
150 gr bacon, skåret i terninger
1, 5 dl olivenolje
3 knuste laurbærblader
2 ss hvitløk, finhakket
4 store løk, hakket
1 stor tomat, skrelt og skåret i terninger
1,5 dl oksekraft
25 gulrotbiter, eller små gulrøtter
25 nypoteter, små
35 g usøtet sjokolade, revet
1 ¼ dl sherry, tørr
7 ss bladpersille, hakket
Gjør slik for et vellykket resultat:
Ta halvparten av vinen, en teskje pepper, ½ teskje kanel og all kryddernelliken i en kjele, som ikke er av jern eller aluminium. Legg i kjøttet, bland godt sammen, og sett alt i kjøleskapet natta over.
Dagen etter tar du kjøttet opp av marinaden og steker det i en panne med olivenolje. Stek kjøttet i flere omganger og pass på at det blir brunt på alle sider. Legg kjøttet på et fat eller i en bolle.
Når alt kjøttet er ferdig stekt, så stekes baconet i restene av olivenolja. Ha deretter i løk og fres til løken er mør. Dryss over litt salt. Ha i hvitløken, resten av pepperet og kanelen, samt tomat, resten av rødvinen og oksekraften.
Legg kjøttet i pannen, skru opp varmen og gi kjøttet en ekstra «piff». Skru varmen ned til under middels og la alt ligge å trekke i et par timer. Bruk lokk på stekepanna.
Kok gulrøttene i 10-12 minutter og deretter potetene i et kvarters tid. Potetene skal være nesten møre. Tøm ut vannet og la begge deler ligge i kjelene.
Legg kjøttet i en jerngryte, skum fettet av kraften og kast det. Imidlertid skal du sile innholdet i stekepannen. Ha i sherry og sjokolade og blant det hele godt sammen. Denne sausen helles over kjøttet. Legg gulrøtter og poteter i gryta, rør forsiktig rundt. La gryta stå på middels varme i 15-20 minutter for å trekke.
Smak til med salt og pepper, dryss over persille og server gjerne med fersk, hvitt spansk brød.
Samme rett – men forskjellige navn
Estofado – gryterett eller lapskaus – lages i Spania med forskjellige oppskrifter. Det er ofte kun små nyanser som skiller oppskriftene fra region til region. Mye av årsaken er at tilgangen på råvarer varierer.
I tillegg til alle de lokale spanske variasjonene, så finnes det lapskaus-varianter i nær sagt alle verdens land. Kjært barn har mange navn, som kjent. Her er dette virkelig tilfelle.
Lapskaus tenderer i noen tilfeller nært opp til suppe om vi ser bort i fra at det er mindre væske i lapskaus. Ingrediensene kan svært ofte være ganske like.
Fra gammelt av
Helt tilbake i ualminnelige tider, altså lenge før Kristus fødsel, er det kjent at jegere lagde gryteretter. Man tok det som var tilgjengelig av kjøttrester og grønnsaker, blandet det sammen med vann, og varmet det opp på bålet. Helt opp til våre dager har lapskausen hatt preg av restemat og i gamle dager var lapskaus som billig, enkel mat å regne. Dette var bondekost siden bøndene hadde tilgang på alle råvarene, intet burde kjøpes.
Ser vi utenfor Spanias grenser, så er Irish Stew blant de lapskausene i verden som er mest kjent. Irish Stew består av lammekjøtt, kål og grønnsaker, men også denne retten lages på forskjellig vis. Noen ganger er grønnsakene most, andre ganger ikke.
Varierer veldig
I en lapskaus kan hovedingrediensene også variere. Det kan være biffkjøtt, lam, oksehaler, kylling, fisk, kjøttdeig, pølser, svinekjøtt, salt flesk og ikke minst pasta. Sammen med bacon, kjøttdeig, grønnsaksblanding og pastaskuer, har vi en god og litt annerledes lapskaus.
Lapskaus og gryteretter kan også tendere inn mot frikasse, som lages på lammekjøtt for det meste. Bare fantasien setter altså grenser for hvordan en gryterett kan smake og inneholde av forskjellige bestanddeler.

Mange land har sine egne oppskrifter på lapskaus – irish stew er kanskje den mest kjente av dem alle.