En ledende eiendomsgruppe på Costa del Sol går kraftig ut mot og advarer mot den spanske statsministeren Pedro Sanchez’ foreslåtte nye skattetiltak rettet mot eiendomskjøpere utenfor EU, noe de mener kan skade en av Spanias viktigste økonomiske sektorer.
Leading Property Agents of Spain (LPA), en forening med base i Marbella, har kritisert planene om å øke skattene for kjøpere utenfor EU, pålegge nye avgifter på feriehus og skrinlegge ordningen med “Golden Visa” for utenlandske investorer.
I en sterkt formulert uttalelse pekte foreningen på andre land, hvor lignende tiltak ikke har gitt positive resultater.
“De foreslåtte tiltakene er ikke basert på solide bevis og har ikke levert resultater i land som Canada og New Zealand, der lignende strategier ble prøvd,” sier LPA i en uttalelse.
“I stedet straffer de investeringer og klarer ikke å løse de strukturelle problemene i boligmarkedet.”
De advarte også om at de “populistiske” forslagene kan møte juridiske utfordringer i europeiske domstoler for diskriminering basert på nasjonalitet.
LPA hevdet at utenlandske investeringer er grunnleggende for økonomisk vekst og sektorstabilitet og foreslår alternative løsninger for Spanias boligutfordringer.
Disse inkluderer å fremme rimelig utleie gjennom skatteinsentiver og offentlige garantier for utleiere som krever overkommelige priser.
I mellomtiden kan den eksisterende boligmassen renoveres gjennom statlige programmer, mens andre landområder kan frigjøres for utvikling med fokus på rimelige boliger for yngre generasjoner.
“Regjeringen bør prioritere ansvarlig politikk som gagner både innbyggere og investorer, i stedet for å skape misnøye med splittende retorikk,” oppfordret LPA.
Denne utviklingen kommer ettersom Costa del Sol fortsetter å tiltrekke seg betydelige utenlandske investeringer i eiendomsmarkedet, og regionen forblir et foretrukket reisemål for internasjonale kjøpere – til tross for politisk usikkerhet.
Sanchez har rettferdiggjort det foreslåtte forbudet utenfor EU, som fortsatt er på diskusjonsstadiet, med den begrunnelse at det vil dempe spekulasjoner som driver opp boligprisene til uoverkommelige nivåer.
Sanchez uttalte i forrige uke: “Vi kommer til å foreslå å forby utlendinger utenfor EU å kjøpe hus i vårt land, i tilfeller der verken de eller deres familier bor her og de bare spekulerer med disse hjemmene.”
Men med utenlandske kjøp dominert av statsborgere fra to av EUs medlemsland – nemlig Tyskland og Nederland – kan det diskuteres hvor stor innvirkning tiltaket vil ha.
Tyske kjøpere dominerer mange områder, spesielt på Balearene hvor de står for over 50 % av utenlandsk interesse noen steder.
I mellomtiden viser nederlandske kjøpere sterk interesse for Alicante-provinsen, spesielt i Moraira hvor de utgjør 27 % av kjøperne.